13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Силвио Берлускони: Войските на Путин трябваше да сменят правителството в Киев и да се изтеглят

Снимка: ЕПА

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони защити нахлуването на Владимир Путин в Украйна, заявявайки, че руският лидер е бил „тласнат“ в конфликта, цитиран от ВВС.

85-годишният мъж каза, че руските войски са предназначени да заменят правителството с „достойни хора“, след което да си тръгнат. Трикратният италиански премиер е дългогодишен съюзник на руския президент. Този уикенд неговата партия се очаква да вземе властта като част от дясната коалиция на общите избори в Италия.

Наративът, в който се твърди, че украинското правителство избива рускоговорящите в източната част на страната, е създаден от медиите в Москва, каза Берлускони пред италианската телевизия. Той каза, че репортажите, подтикнати от сепаратистките сили и националистическите политици в руското правителство, не са оставили на Путин друг избор, освен да започне ограничена инвазия.

„Путин беше подтикнат от руското население, от своята партия и от своите министри да направи тази специална операция“, каза той. „Войските трябваше да влязат, да стигнат до Киев след седмица, да сменят правителството на Зеленски с достойни хора и седмица по-късно да се върнат“, добави Берлускони.

„Вместо това те намериха неочаквана съпротива, която след това беше подхранена с оръжия от всякакъв вид от Запада.“ Опозиционните лидери побързаха да осъдят коментарите на Берлускони, като лидерът на Центристката партия Карло Календа го обвини, че говори „като генерал на Путин“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html