13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Румен Радев след срещата на КС: Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите

Президентът Румен Радев след извънредната консултативна среща с министрите заяви:

„Още от първите часове на 24 февруари, тук в тази зала заклеймихме руската агресия като категорично недопустимо. За съжаление стремежът за военна победа задушава призивите за мир. Решението на президентът на руската федерация ще ескалира конфликта, недопустимо е три десетилетия след студената война отново да се разиграва ядрената карта.

„Референдумите в зоната на бойните действия, където до урните падат бомби са пълен абсурд и ние няма да ги признаем, заяви президентът.

Въпреки, че към момента няма пряка военна заплаха за България, рисковете се отбелязват и България работи усилено за своята сигурност, чрез укрепване на своите сили.

Ние подкрепяме санкционния режим на Съюза, но Европа е длъжна с налагането на санкции паралелно да активира механизми за минимализиране на тези санкции. Защото самата тя застрашава своя индустриален капацитети и конкурентноспособност. Виждаме че расте и политическата и икономическата нестабилност. Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите, които все повече изразяват открито своето безпокойство и недоволство от непосилните цени в България .

Ескалацията на конфликта може да засегне и горивата, както и производството на петрол в България.

Сега е моментът за обединение пред лицето на кризата. Сега е моментът да се постигне такава избирателна активност, която да даде легитимност на следващия кабинет.

Партиите трябва да постигнат разбирателство за постигане на силен кабинет.

Сега е моментът да разберем, дали ще продължат усилията за диверсификация на енергиините доставки чрез прозрачни търгове. Какви ще бъдат алтернативните решение, след като се приеме ембаргото върху петролните доставки“, каза още той.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html