13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

ООН излезе със становище: Русия е извършила военни престъпления в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежкият съдия Ерик Мьосе, който оглавява комисията за правата на човека на ООН съобщи, че са открити доказателства за екзекуции, изнасилвания, насилствени депортации и други престъпления, предаде БНТ.

Комисията заключи, че Русия е извършила военни престъпления в Украйна. Разследвала е четири региона – Киевски, Черниговски, Харковски и Сумски. Разпитани са над 150 жертви и свидетели в 27 населени места, окупирани от руснаците.

Сред жертвите има деца. Отбелязват се и два случая на малтретиране на пленени руснаци от украински войници. Разследването продължава. Русия отрича всички обвинения за военни престъпления.

„Взривни оръжия са използвани от Руската федерация в населени райони, без да се прави разлика между цивилно население и бойци. Бяхме поразени от големия брой на екзекуциите и другите нарушения, извършвани от руските сили. Комисията получи непротиворечиви сведения за изтезания и малтретиране при условия на незаконно задържане в Украйна, както и в Руската федерация“, каза Ерик Мьосе, председател на комисията на ООН за Украйна.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html