13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Мащабна хакерска атака в Австралия – Засегнати са личните данни на около 40% от населението

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралия стана жертва на огромна хакерска атака. Засегнати са личните данни на около 40% от населението – клиентите на втората по-големина телекомуникационна компания на територията. От ръководството се извиниха за изтичането на данните и увериха, че работят със съответните органи, за да изяснят кой стои зад атаката и каква точно информация е станала достъпна, предаде БНТ.

Вторият по-големина телекомуникационен оператор ще се свърже с близо 10 милиона от клиентите си, за които се предполага, че са засегнати от мащабната хакерска атака. Нерегламентирано достъпни са адреси, данни от шофьорски книжки, номера на паспорти.

„В информационното пространство се разпространява информация за 9 милиона и 800 хиляди потребители. Искам да кажа, че това е възможно най-лошия сценарий. Имаме основание да смятаме, че броят е значително по-малък, но работим активно, за да изясним какво точно са получили хакерите. И нещо важно – в атакуваната база данни няма финансови параметри. Няма пароли и т.н.“, каза Кели Байер Росмарин, изпълнителен директор на компанията.

Като телекомуникационен гигант, компанията е обект на хакерски атаки и към момента успешно е успявала да опази данните на клиентите и потребителите си.

„Тази атака не прилича на никоя, която сме виждали преди, и за съжаление е успешна. Заедно с компетентните органи се опитваме да разберем какво точно е изтекло като данни“, каза Кели Байер Росмарин.

Полицията продължава разследването на най-голямата хакерска атака в Австралия. А от засегнатата компания приканват абонатите си да сменят паролите си и да се свържат с институциите, които разполагат с тяхна информация, за да се предотврати потенциално неправомерното им използване.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html