13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Северна Македония иска ток от нас на безумно ниски цени

Република Северна Македония поиска от нас електроенергия на цени, които са близки до производствените. „Македония има сериозен проблем с осигуряването на енергия. Страната не е членка на ЕС и е обявила кризисно положение в енергетиката, което ѝ позволява да игнорира собствените си регулаторни механизми, каза държавният експерт в Дирекция „Югоизточна Европа“ в Министерството на външните работи Желязко Радуков на брифинг днес, цитиран от БТА.

По думите на Радуков, тъй като ние сме член на Европейския съюз и не сме в това положение, се затрудняваме да помогнем по искания от Македония начин, защото ще нарушим цялата регулаторна рамка и регламентите на съюза.

„Полагаме усилия да намерим начин да им помогнем. Водят се двустранни и тристранни разговори, като в ЕС са на възможно най-високото ниво“, обясни експертът.

Припомняме, че  на съвместен брифинг с премиера на РСМ Димитър Ковачевски, премиерът Гълъб Донев е заявил, че България е откликнала много бързо на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на предизвикателствата, които стоят пред страната в сектора на енергетиката.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html