13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Експерт по киберсигурност: Вилнее дигитално торнадо, внимавайте къде кликате!

„Ние често повтаряме на нашите деца да мият редовно ръцете си и да не разговарят с непознати. Тези умения се пренасят и в дигиталния свят, където трябва редовно да почистваме и обновяваме програмите, с които работим и да не кликаме безразборно върху линкове, които ни предлагат награди или пари, защото често това са измами. В допълнение, това, че някой е сложил име и снимка онлайн не означава, че го познаваш – познаваш само дигиталната му презентация“, каза пред Блумбърг тв експертът.
Ясен Танев предупреди за масивна фишинг атака, засечена в пощите на abv.bg. преди броени дни. „Това са съобщения, които изглеждат легитимни, и ви подтикнат да кликнете върху линк, за да придобият достъп върху устройството ви или личните ви профили. Обикновено текстът на съобщението е преведен автоматично от английски на български и това го издава. В момента вилнее дигитално торнадо, и всички трябва да внимават, защото, ако бъдете хакнати, можете да загубите достъпа до имейла си и до други профили, свързани с този имейл“, предупреждава той.

Според него тези умения трябва да бъдат предавани на децата от най-ранна детска възраст, за да могат да бъдат защитени, когато използват дигитални устройства. Това е и мисията на дигиталното читалище, основано от Танев.
„В началото бяхме 7 човека – експерти по киберсигурност, които в същото време са и родители. Ние осъзнахме, че нашите деца са дигитално грамотни и защитени, но другите са в огромен риск. Започнахме да търсим начини как можем да помогнем на децата, техните учители, както и баби и дядовци“, сподели още Ясен Танев.
На базата на свободното си време доброволците в читалището инвестират в масовото образование. „Единственият начин да достигнеш до хора навсякъде е като намериш съратници. В миналото това се е случвало в читалища, а сега организираме онлайн сесии, даряваме материали и окуражаваме децата да споделят наученото с учителите и семейството си, които също имат нужда от дигитална защита, особено възрастните хора“, казва той.
„Пуснахме филмче за киберхулигани и свободни wi-fi мрежи в градския транспорт, може би видян от 200 000 души, посещаваме и училища и правим обучения. Ако има училища, които имат интерес, нека ни пишат“, призовава той пред Блумбърг тв.
По негови думи има няколко принципа, които трябва да се спазват онлайн. „Когато решите да кликате върху нещо, винаги трябва да внимавате къде ще ви отведе реално линкът. Трябва да бъдете много внимателни с кого общувате и върху какво кликате, защото има много опасни кътчета като например dark web, който дори професионалистите избягват“, казва той.
„Трябва да помним и че всичко, което се случва в интернет, остава там завинаги и винаги може да бъде открито“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html