13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Финландия обмисля да забрани достъпа на руснаци на своя територия

Пека Хаависто.

Външният министър на Финландия Пека Хаависто коментира в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк ситуацията, при която страната му буквално бе залята от руснаци, които напускат страната си.

Той добави, че Финландия в момента работи по план за ограничаване или пълна забрана за допускане на руснаци на нейна територия. „Това национално решение може да включва ново законодателство, което ще бъде прието много бързо“, каза още той, цитиран от АФП. Хаависто добави, че руснаците не могат просто така да продължат да пътуват в Европа, докато страната им води война.

Финландия драстично ограничи туристическите визи за руснаци през септември, но те продължават да влизат в страната с визи, издадени от други страни от ЕС в Шенгенската зона. Балтийските държави Латвия, Естония и Литва, които граничат с Русия, вече затегнаха визовите си правила, а Финландия остана последната съседка на Русия в ЕС, през която притежателите на шенгенски визи могат да преминават транзитно.

Според проучване, публикувано от финландския всекидневник „Ilta-Sanomat“ в сряда, около 70 процента от финландците искат скандинавската страна да спре да издава туристически визи на руснаци.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html