13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Русия забрани българския език в окупираните територии на Украйна

На някой в Кремъл не му харесва, че българите в Украйна говорят на родния си език.
Снимка: Конгрес на българите в Украйна

Русия е забранила преподаването на български език, затворени са неделни училища и центрове в Запорожка област. Това заяви пред Нова телевизия проф. Владимир Милчев, декан на Историческия факултет в Запорожкия университет.

„30 български села има в района, имаме много добра мрежа от неделни училища, които се подпомагат от българското министерство на образованието и местни меценати. Моите приятели от тези села ми споделят, че е забранено да се преподава на български, разказа деканът и уточни, че по-голяма част от жителите на тези села са ги напуснали“, каза проф. Милчев.

По думите му това обявеният референдум в окупираните райони е последен шанс за Путин да легитимира превзетите от Русия украински земи. “Това е прекият път за следваща ескалация в региона”, коментира проф. Милчев.

Според него референдумът не може да бъде легитимен. „Няма да има достатъчен брой гласове, тъй като по-голямата част от жителите на големите градове като Мелитопол и Енергодар са ги напуснали и са в контролирани от Украйна населени места“, каза още Владимир Милчев.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html