13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Електробусчетата, които ще обслужват южните квартали в София, вече са произведени

По подобен начин ще изглеждат малките електробусчета, които ще обслужват „по заявка“ южните квартали на София. Произведени са от турската компания „Карсан“.
Снимка: Уикипедия

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че първите малки електрически автобуси за довеждащ транспорт в южните квартали, вече са произведени. Доставките в София ще започнат през ноември и догодина проектът ще бъде стартиран, съобщи самата Фандъкова във фейсбук.

„В София са и първите два електрически буса за иновативния проект за градски транспорт „по заявка“. Работим по този експериментален проект с нашите партньори от Софийския университет, Пловдивския университет, Националния институт по метеорология и хидрология, и Националното сдружение на общините в България“, пише Фандъкова. По думите й целта е да се даде алтернатива за придвижване с градски транспорт в квартали, които са гъсто населени, но без подходяща пътна инфраструктура, като в същото време се използват електрически бусове с нулеви емисии. Фандъкова информира, че тестването, с което ще се определят най-удобните за хората маршрути, ще стартира през октомври с кварталите „Манастирски ливади – запад“ и „Манастирски ливади – изток“, а следващият пробен маршрут ще е в зоната на местността Гърдова глава, квартал „Бояна“, жилищните комплекси „Бъкстон“, „Павлово“ и част от „Красно село“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html