13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Гранична полиция спаси лодка с 38 бедстващи мигранти край Шабла

Граничари извършиха сложна операция край Шабла, за спасяването на 38 души, сред които 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, от които едно е бебе, представящи се за сирийци и афганистанци, информира БНТ.

В 6:25 часа чрез Информационната система за наблюдение „Синя граница“ е забелязан обект в района източно от нос Шабла, движещ се в посока към границата с Румъния. Операторите са направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен.

Незабавно натам е насочен гранично-полицейски кораб и е изпратен ГКН от ГПУ-Каварна по брега за наблюдение. В 10 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката и проверяваща група се е прехвърлила на борда , като там са установени 38 чужди граждани, представящи се за сирийци и афганистанци. Поради лошите метеорологични условия и невъзможност за прехвърляне на хората от лодката на граничния кораб, граничарите са останали на борда, за да осигурят безопасността на мигрантите по време на прехода до пристанище Каварна.

По време на операцията е поддържана комуникация с Румънската брегова охрана във връзка с провежданата в момента многоцелева морска операция „Черно море 20224 в румънски и български води, координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html