13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Сашка Васева проговори след тежката операция: Лили Иванова ми предложи пари за лечение

Интервю на за в. „Галерия“ София ИВАНОВА

Сашка Васева е една от емблемите на попфолка у нас. Рожденото й име е Александра Асенова Васева, но феновете я обикват с артистичния й псевдоним. Тя е завършила „Музикална педагогика“ в Югозападния университет в Благоевград. Кариерата на певицата започва с летящ старт през 1994 г. на фестивала „Пирин фолк“. На следващата година пак от неговата сцена тръгва и тоталният й хит „Не мога да те забравя, Георги“, който се превръща в нейна визитна картичка. Огромната му популярност носи на Сашка отличието „Звезда на годината“, от известно музикално предаване. Следват още редица хитове и признания, които затвърждават мястото на певицата сред водещите имена в жанра.

През 2013 г. на изпълнителката й е поставена погрешната диагноза „атрофия на зрителния нерв“. Чак през 2021 г. става ясно, че има тумор на мозъка, заради което не може да вижда. Налага се да й бъде направена животоспасяваща операция в Германия. Голяма опора на Сашка през всичките години е мъжът й Христо Бакърджиев, с когото са семейство от 1999 г. Двамата имат син и дъщеря – Христо-Никола и Христина-Елена. Христо беше неотлъчно до Сашка и по време на ексклузивното й интервю за в. „Галерия“.

Сашка, бяхте отличена с приз за цялостен принос към фестивала „Пирин фолк“ на тазгодишното му юбилейно издание. Как се почувствахте от това признание?

Почувствах се прекрасно. Кариерата ми започна от сцената на „Пирин фолк“ преди 30 години с „Не мога да те забравя, Георги“, което си беше много силен старт. И сега да се завърна отново там беше много зареждащо и вдъхновяващо за мен. Трудно ми е да опиша вълнението, което изпитах да съм пак на тази сцена.

– Завърнахте се на сцената след тежки здравословни проблеми, а зрителите на „Пирин фолк“ станаха на крака след вашето изпълнение. Как ви подейства това горещо посрещане и усещате ли се заредена да записвате нови песни, или дори албум?

Усещането публиката да ме посрещне така, беше божествено. Много вдъхновяваща е за мен тази любов, която усетих. Това е голяма чест за мен и не мога да не се радвам. Да записваш нови песни и да правиш клипове е много скъпо, затова се надявам да намеря спонсор, но вече започнах да пиша нови парчета.  Основната тема отново е любовта. Пее ми се само за хубави неща и искам да зареждам хората с позитивно настроение. Отвсякъде ни заливат негативни новини, нека поне песните да носят хубави емоции.

– Много  хора от публиката не крият, че са се разплакали от радост, когато са ви видели отново на сцената и вие сте ги вдъхновили със силата на духа си. На вас, какво ви споделят хората, с които се срещате?

Радват се, че ме виждат. Те също ми казват, че се възхищават от духа и волята ми, от това, че показвам че няма невъзможни неща за човека.

Христо Бакърджиев: Сега, като бяхме на „Пирин фолк“ и много млади момичета от танцовите ансамбли се разплакаха от вълнение, като видяха Сашка – явно я познаваха още от преди. В началото тя беше тъжна, но после така се представи на сцената, че те казаха, че са обнадеждени че нещата за нея ще се развият положително. Всички споделяха, че я обичат и се възхищават на духа и волята й. Сашка е емблема за „Пирин фолк“, тя е нещо неповторимо за този фестивал и хората я заредиха с много положителна енергия.

С кои от вашите колеги се срещнахте на „Пирин фолк“? На сцената на фестивала се изявиха Глория, Илия Луков, Лия и Васко Лазаров, успяхте ли да си поговорите с тях?

С.В.: С Лия и с Васко Лазаров се видяхме, а с другите не успяхме да се срещнем, защото със съпруга ми Христо бяхме само на едната фестивална вечер, а те са пели през другите два дни. Васко Лазаров ми каза милион хубави неща и много ме окуражи – не мога да намеря думи да опиша всичко, което ми сподели. Лия също ме подкрепи и ми каза, че ме обича. Благодаря им за хубавите думи.

Х. Б. Също така и организаторът на фестивала – Ненчо Касъмов дойде и я поздрави. Каза й, че винаги ако има нужда от нещо, може да се обади и той ще направи всичко възможно, дори че иска да й издаде нов албум, защото Сашка заслужава и тя е дала за този фестивал всичко най-добро.

А обаждат ли се да ви подкрепят и колеги от другите музикални жанрове?

С.В.: Лили Иванова също ми се обади. Много отдавна се познаваме, а сега звънна, защото е гледала изпълнението ми. Каза ми много хубави думи и предложи помощта си.

Х.Б.: Лили каза, че е готова да откликне за всичко. Тя дори предложи материално да помогне, но Сашка отказа.

Има ли шанс двете с Лили да направите нещо заедно на сцената?

С.В.: Нищо не се знае.

Х.Б.: Би било много хубаво да направят обща песен. Сега д-р Павлова покани Сашка да пее на благотворителната вечер на дентална клиника, която ще бъде в зала 1 на НДК на 11 октомври и ще е като един голям концерт. Ще бъде чудесно, ако Лили Иванова също се включи в тази   благотворителна вечер и със Сашка направят нещо заедно. Участието на жена ми там ще е като едно завръщане на сцената.

Д-р Павлова направи чудо за зъбите на Сашка защото тя имаше  голям проблем с тях, след като й вливаха какви ли не течности. Тя успя да й помогне само за един ден, за да се появи в прекрасна форма на сцената на „Пирин фолк“.

След всичко през което преминахте, сигурно имате нужда от почивка. Ходихте ли вече на море?

С.В.: Да, ходихме в Гърция на морето. Много е хубаво, въпреки жегата. Аз не съм по плуването и не посмях да вляза във водата – имам някакъв необясним страх от морето, не знам откъде идва. Христо даже ми се сърди, че изобщо не се потопих, но пък се попекох на плажа.

Сашка, с днешна дата как се усещате здравословно и виждате ли вече по-добре? Лекарите дават ли ви надежда, че ще прогледнете отново?

С.В.: Да, дават ми надежда, но това е нещо много сложно.

Х.Б.: Никой лекар не се наема да каже нещо конкретно. Мозъкът е най-сложното нещо на света – това е цяла Вселена и няма нищо по-сложно от него. Той се влияе и от това как е настроен човек, как се чувства, какви страхове има и от самия него зависи как ще се развият нещата. В момента Сашка вече се ориентира по-добре, вижда силуети, но може би още има страхове, които пречат на по-бързото възстановяване.

Налага ли се да спазва някакъв здравословен режим?

С.В.: Не, но гледам да поспя повече и да се храня добре. Правя и разходки.

Х.Б.: Чудно е, че въобще не пълнее, въпреки големите количества, които си хапва понякога, но не й се лепи.

Огорчи ли ви това, че в социалните мрежи се появиха много фалшиви сметки, чрез които уж се събираха пари за животоспасяващата операция?

С.В.: Да, това ме огорчаваше.

Х.Б.: Тогава бяха екстремно форсмажорни обстоятелства и трябваше за минути и часове да се реагира, защото тя беше в безсъзнание и беше наложително, за се действа веднага.

Нямаше как да се направи нещо само за два-три дена и трябваше да се справим сами с осигуряването на средствата за интервенцията. Имаше само една официална сметка, която се обяви, но тя беше за много кратко и се събраха само дребни суми. Беше се появила и фалшива сметка, с която нямахме общо, затова закрихме и официалната. Сашка каза, че в набиране на пари чрез сметка се включват само обикновените – нормални хора, които също са зле финансово. И ако някой помага, трябва да е като Слави, или Пайнера – някой, който е работил с нея и е печелил пари от това – такива хора би трябвало да помогнат. Петя Дикова беше изявила желание да подкрепят Сашка и да обявят  сметката по телевизията, но жена ми вече беше между живота и смъртта, положението беше много екстремно и нямаше смисъл.

– Как успяхте да съберете пари за скъпото лечение в Германия? Помогнаха ли колеги на Сашка?

С.В.: Не, нямаше такива.

Х.Б.:  Обаждаха се нейни колеги да правят концерти за набиране на средства за операцията на Сашка в Германия, но май всичко си беше по-скоро пиар, защото нищо не се случи. Караха ме да им пратя документи. Казах им, че имам цяла папка с диагнози и изследвания и като ги попитах къде да им ги пратя, те се покриха.

Едва ли не се съмняваха, че съм мошеник и не е истина, че Сашка не е добре! Много хора предлагат помощ, обаче после като стане нещо се крият.

-А ваши приятели не ви ли подкрепиха финансово?

Х.Б.: Приятели ми дадоха известни суми, понеже наистина положението беше екстремно, но в границите на дребните суми. За щастие успях да комбинирам и организирам нещата, така че се справихме. Благодарни сме на проф. д-р Николай Райнов, който ни препоръча проф. д-р Тон, като светило на неврохирургията в Германия и изключително опитен специалист. Той я оперира и успяхме да се споразумеем за нужните суми, след това за възстановяването й и различните процедури. Преди това, колегата на Сашка – Коцето, се обади и ни каза, че бащата на жена му е неврохирург и предложи Сашка да отиде при  него да я оперират, но тя тогава беше в безсъзнание и докато отиде щеше да е късно. Слава Богу, не се наложи да чакаме на някой да ни помогне, защото ако бяхме чакали, Сашка вече да не е между нас. Тя досега никога не беше боледувала, не е пила дори хапче и затова не искаше да се застрахова, иначе щеше да ни е от голяма полза.

А Сашка има ли нужда от още много процедури?

Х.Б.: Да, трябва скоро да заминем отново за Германия за изследване, защото сега сме си или в Дупница, или в София. Сашка има нужда от много процедури, за да се помогне на зрението й да е както преди. Това си е сериозна интервенция и няма как всичко да стане на секундата. Вчера Сашка си поговори с една жена, която е претърпяла същата операция в Турция при много добър неврохирург, който й е спасил живота. На турски казват касапин на хирурзите, което звучи малко странно за нас. След такава интервенция е много важно да се следи ликворната течност за възпаление, а тук не могат да контролират това. Щом един от най-признатите и доказани неврохирурзи в България – доц. Асен Хаджиянев каза, че е по-добре в Германия да се направи операцията – трябваше да го послушаме. Той единствен постави правилната диагноза на Сашка – тумор в мозъка, който притиска очния нерв, а преди това 10 години ни заблуждаваха, че има атрофия на очния нерв и затова не вижда.

Преди години двамата живеехте за известно време в Германия. Бихте ли останали там за по-дълго, или предпочитате България, въпреки всичките неуредици тук?

С.В.: Аз предпочитам в  България. За мен тук е целият свят. Не мога да си представя да живея за по-дълго в Германия – там не е моето място, въпреки че държавата е много по-уредена.

– Сашка, Христо се грижи много за вас. За какво сте му най-благодарна?

С.В.: За всичко съм му благодарна, дори казах, че за мене той е ангел.

Х.Б.:  Не съм ангел, човек е важно да е човек и когато някой има нужда – да помогне.

Дъщеря ви Христина-Елена още ли иска да става актриса?

С.В.: Сега иска да става журналистка и се радвам.

В момента е на 15 години и учи корейски защото се беше запалила покрай кей-попа. Обича и да пее, но повече се увлича по рисуването.  Като повечето деца в тази възраст и тя е постоянно с телефона, или пред компютъра (смее се).

 -Каква музика обичате да слушате, когато си почивате?

С.В.: В момента не обичам да слушам музика. Само това, което ми пусне дъщеря ми в Тик-Ток. Тя има профил там. Иначе, обичам големите естрадни изпълнители, сред тях няма случайни имена. Много любима ми е също италианската музика и Адриано Челентано. Често изпълнявам италиански песни на мои участия.

Сашке, мечтата ви е била да станете актриса. Съжалявате ли, че не се насочихте към тази професия?

С.В.: Не, не съжалявам, аз съм артист и сега. Винаги съм обичала Мерилин Монро и не ми харесва, когато ме наричат „Дупнишката Мадона“, предпочитам да ме сравняват с Мерилин. Робърт де Ниро също много го харесвам

Х.Б.: Преди около година поканиха Сашка да се снима в един български филм.

 Снимките бяха в страхотен студ, но тя не е проявявала никакви претенции. За съжаление, точно тогава се влоши състоянието й и нямаше как да продължи със снимките.

– Сашка, усещате ли се по-силна след всичко, през което преминахте?

С.В.: Да, чувствам се силна – трябва да сме благодарни дори за изпитанията. Моля се да съм здрава, да се възстановя напълно и хората да не ме забравят и да ме канят на участия. Това са важните неща, вече нищо материално не ме блазни и не обръщам внимание на скъпите коли, дрехи или бижута. Убедих се, че здравето е най-важно. 

 

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html