13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Путин се обърна към руския народ и обяви частична мобилизация (ВИДЕО)

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 21 септември президентът на Руска федерация Владимир Путин направи обръщението, което така очакваха всички.

В телевизионното си изявление руският държавен глава заяви, че е подписал указ за частична мобилизация, а мобилизационните мероприятия започват днес. Путин добави, че така защитава руските територии, а Западът е преминал всякакви граници и иска да унищожи страната.

Путин каза още, че Русия има много оръжия, за да отговори на това, което той нарече западни заплахи, и подчерта, че не блъфира.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу разясни, че в рамките на обявената частична военна мобилизация в страната на военна служба ще бъдат призовани 300 000 души.

„Разполагаме с огромен мобилизационен ресурс от хора, които са отслужили – такива, които имат боен опит и военна специалност. У нас те са почти 25 милиона. По този начин разбирате, че тази мобилизация е частична – едва 1 процент или малко повече, 1,1 процент от общия мобилизационен ресурс“, отбеляза руският министър на отбраната. Шойгу заяви също, че загубите на Русия в хода на войната в Украйна са близо шест хиляди души.

„Не мога да не кажа, отдавна не сме говорили за това, за нашите загуби. Нашите загуби в хода на специалната операция възлизат на 5 937 души”, каза министърът.

По време на обръщението си Владимир Путин към руснаците той заяви, че подкрепя решението за провеждане на референдум за присъединяване към  Руската република на окупираните територии  Донбас, Херсонска и Запорожка област.

Държавният глава заяви, че Русия ще направи всичко, за да осигури безопасни условия за провеждане на референдума и защита на присъединените територии.

„Русия ще подкрепи решението на жителите в Донбас и в освободените територии на Украйна и ще направи всичко възможно, за да осигури безопасни условия за гласуване“, заяви Путин.

На 19 септември 2022 г. публичните камери на ЛНР и ДНР се обърнаха към главите на републиките Леонид Пасечник и Денис Путилин с предложението незабавно да проведат референдум за присъединяване към Русия. Според председателят на ОП на ДНР Александър Кофман е време да „изтрием не съществуващата граница между нашите държави“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html