13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Иван Гешев предупреди за опасност от конституционна криза

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев предупреди за опасност от конституционна криза заради непопълнения състав на следващия Висш съдебен съвет, който трябва да встъпи в изпълнение на задълженията си на 3 октомври. Това стана след като членовете на Прокурорската колегия на ВСС решиха на 9 ноември да проведат избор за нов директор на Националното следствие, предаде БНР.

На 9 ноември ще бъде изборът на директор на Националната следствена служба, реши Прокурорската колегия на ВСС. Петгодишният мандат на сегашния директор – Борислав Сарафов, който е и заместник-главен прокурор по разследването, изтича на 18 декември тази година.

След гласуването главният прокурор Иван Гешев изрази опасенията си от конституционна криза след 3 октомври, когато изтича мандатът на сегашния Висш съдебен съвет, а съставът на следващия е непопълнен, защото последният парламент не избра своите 11 представители в него.

Членове на новия Висш съдебен съвет избраха в пряк избор само съдии, прокурори и следователи. Ясни са имената на петимата представители на Прокурорската колегия и шестима на Съдийската. Членове на съдебния кадрови орган по право са още главният прокурор, който е част от Прокурорската колегия, и председателите на двете върховни съдилища (ВАС и ВКС), които са част от Съдийската.

47-ото Народно събрание изобщо не откри процедура за своята 11-членна квота и така следващият състав на ВСС на този етап е само 14-членен.

При необходими 8 гласа за избор на следовател номер едно, като избраният автоматично става и заместник на главния прокурор, към датата 3 октомври колегията ще е от 6 членове.

Главният прокурор обясни ситуацията, като се пошегува: „Както се пошегува един колега: „Г-н главен прокурор, ако решите да си подадете оставката, да няма кой да я приеме. Което би било  смешно. Това в рамките на шегата, но въобще не са смешни нещата. Искрено се надявам, че българската съдебната власт ще остане, може би, единствената стабилна власт в страната ни и ще продължи да гарантира правата на българските граждани“.

„Директорът на Националната следствена служба се избира с 8 гласа. Към момента, при някои от хипотезите, Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове, за да осъществи законовите си правомощия. Искрено се надявам, че ще проведем спешен избор на директор на Националната следствена служба и че Висшият съдебен съвет, който и да е той, ще може да упражнява правомощията си в пълен обем“, допълни Иван Гешев.

Следващият вторник Конституционният съд трябва да каже може ли Съдебният инспекторат, който от 2 години работи над мандата си, защото 4 Народни събрания не успяха да изберат нови инспектори, може да продължи да функционира.

Решението се чака с надежда, че ще даде отговор и на въпроса за бъдещето на ВСС след 3 октомври – дали действащ остава старият или трябва да встъпят само избраните от магистратите плюс тримата големи в съдебната система.

„Искрено се надявам, че не само това решение, а и въобще ситуацията ще е такава, че няма да възникне, освен икономическа криза, и социална със сигурност, политическа със сигурност, и конституционна криза. Когато възникне такава криза в поне два органа, регламентирани в Конституцията, ще е и конституционна криза. А част от тази конституционна криза би била невъзможността Висшият съдебен съвет да упражни правомощията си“, предупреди главният прокурор.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html