13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Ген. Съби Събев: Войната в Украйна няма да приключи скоро

Може това да е преломът на войната, ако продължат агресивните действия на украинската армия. Не очаквам войната да приключи нито до края на годината, нито до пролетта, тъй като има още много окупирана територия. Това заяви пред Нова нюз първият национален военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев.

„Най-вероятно украинските сили ще се опитат да изтикат руснаците до източните граници на Херсонска област. С по-настъпателни действия в Запорожие може да се стигне до коридора на Крим с ДНР и ЛНР.  Есента заради дъждовете ще бъде ограничен маньовъра на войските. Очаквам упор върху действията на десния бряг на река Днепър. Може би ще бъдат притиснати руските войски до брега. Над 54 000 военни от руските сили са убити във войната. Ранените са 3:1 минимум, може да се очаква, че са извадени от строя около 150 000 души. Пълна мобилизация в Русия не очаквам, но ще се засили самомобилизация. Освен доброволческите батальони, ще има и други“, предположи той.

Според него с отхвърлянето на руските войски, вклиняването на украинците стига до 70 км, а освободената площ е около 8000 кв. км.

„Русия се изненада от украинския удар в триъгълника Изюм-Балаклия-Копянск, където защитата беше най-слаба. Успехът се дължи на липсата на здрави отбранителни линии, като в Херсон. Украинците направиха блицкрик на руснаците, които са се обърнали в бягство. Овладявайки тези три града, опасността от север фактически е отстранена“, подчерта ген. Съби Събев.

Според него Русия няма да изпрати войници в Армения.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html