13.8 C
София
вторник, 4 октомври 2022 г.

Директорът на Първа АЕГ–София Нели Петрова: Родителите са наши партньори в обучението и възпитанието

Нели Петрова

Директорът на Първа английска езикова гимназия в София Нели Петрова е от онези училищни директори, за които образованието наистина е мисия. Ръководената от нея гимназия винаги е в челото на класацията по резултати – и в учебната дейност, и при различни проекти. „Галерия“ я потърси за интервю по повод 15 септември – старта на новата учебна година.

Интервю на Евелина Гечева за в. „Галерия“

– Целият ви живот е свързан с Първа английска гимназия. За кой пореден път ще чуете школския звънец в тази сграда на 15 септември, госпожо Петрова?

Ако броим и годините, когато съм била и ученичка в 114 гимназия с преподаване на английски език „Лиляна Димитрова“, понастоящем Първа АЕГ, вероятно над 40-и път. Всяка година за нас, работещите със сърце и желание в образованието, е първа. Затова за новата учебна 2022/23 г. ще го чуя за първи път!

– С какви нагласи екипът, който ръководите, започва новата учебна година?

– Всяка година започваме с нагласата за продължаване на традициите и поставянето на новото начало с приема на нашите „първокласници“, учениците от 8. клас. Екипът на Първа АЕГ е обединен от основната си задача и функция да изграждаме знаещи, можещи млади хора, с изградена ценностна система и визия за житейско развитие. Очакваме годината да е предимно присъствена за да дадем най-доброто от себе си като преподаватели и възпитатели. Очакваме година с интересни събития, нови проекти, които вече сме заложили, а някои и спечелили по Националните програми, по програмите на Столична община, по европейските програми също. Ще участваме в няколко значими европейски събития, а ще бъдем домакини и ще представяме България през есента на един от най-известните младежки проекти – Модел на Европейския парламент.

Очаквате ли зимата да е по-тежка от обичайното заради повишените цени на горива и консумативи?

Всички ръководители на учебни заведения и други институции, както и всеки българин имат притеснения за зимния сезон от тази гледна точка. Общинските управи явно сериозно следят прогнозите за настъпващите процеси, защото често предоставяме справки за изразходена топлинна енергия и електроенергия през изминалите сезони. Надяваме се, че учебните заведения ще бъдат сериозно подпомогнати финансово за покриване на растящите сметки.

– До момента се справяте успешно с финансовата част, поне отвън така изглежда. Каква е формулата за успех?

Формулата за успех е много разумното и законосъобразно изразходване на делегирания бюджет. Винаги преценяваме внимателно предлаганите цени на услуги, ремонтни дейности, материали, като следим конюнктурата на пазара. При необходимост се консултираме с ресорните специалисти от район „Оборище“ и Столична община, тъй като ние по статут сме общинско училище. При разпределянето на средствата от бюджета се съобразяваме с най-приоритетните нужди на училището и работим след направен анализ и премерен оценен риск. Икономическото образование, което съм придобила както в СУ, така и в УНСС, ми помага изключително много.

Как протича работният ден на един училищен директор?

– Това е трудно да се опише с думи. Трябва да се види! Директорът, който е посветен на своята работа, идва първи и си отива обикновено последен. Често се налага да работи в почивни дни, особено при провеждането на олимпиади и състезания на учениците. Работата ни е свързана освен с администриране, документация, срещи с ученици, родители, външни лица, представителни функции, проекти, институции, така  и с оказване на подкрепа и решаване понякога на лични проблеми на служители, родители, ученици. Добрият директор трябва да познава своите служители от различни аспекти и във всеки момент те да чувстват опората в него. Много важно е директорът да има и добър административен екип, който да е компетентен и работещ.

Имате ли впечатление, че преподавателският труд в последните години се цени малко повече в обществото?

Да, определено! Българите винаги са уважавали Учителя и тази още възрожденска традиция не бива в никакъв случай да се забравя от поколенията. Да станеш добър учител и да се посветиш на тази професия, примерно почти цял живот, означава, че го правиш по призвание. Тези учители трябва не само да бъдат уважавани, но от тях може да се черпи богат педагогически и житейски опит. Много често родителите не се вслушват в съветите на учителя и бъркат. Да, те като родители имат права, но преди всичко имат задължения да възпитават своите деца според ценностните норми.

– Много се говори за учителските заплати. Какъв трябва да е размерът на стартовата според вас и защо?

В момента по Наредба №4/2016г. на МОН стартовата заплата на един начинаещ учител е около 1500 лв. и тъй като той обикновено няма трудов стаж, това е и брутната заплата, от която се удържат всички осигуровки и данъци. Подкрепяме намерението на държавата да повиши основната заплата поетапно до 2000 лв. с оглед на всички икономически процеси у нас и в световен мащаб.

– В екипа на вашето училище има и доста млади хора. Какво ги привлича?

– Около 30% от преподавателския екип са на възраст от 23 до 35 г., което наистина е показател за рейтинга на училището. Младите по възраст  учители получават сериозна подкрепа от младите по дух свои ментори. Естествен е процесът на смяна на поколенията и задържането на младите педагогически кадри е един от основните приоритети на ръководната дейност на директора. Кадровата политика е част от мениджърските умения на ръководителя. Нашите млади на възраст учители са почти по всички учебни предмети, като най-много са по английски език. Една част са и възпитаници на гимназията. Бих казала, че добрият ръководител трябва да намира баланса, в работата на различните поколения. Всички учители работят по едни и същи образователни стандарти, използват еднакви традиционни и иновативни методи на преподаване. Работейки с млади хора, учителите независимо от своята възраст, изписана на хартия, винаги остават млади и жизнени.

Появиха се мнения на ваши колеги, че онлайн обучението е дало много лоши резултати. Съгласна ли сте с това твърдение?

– Онлайн обучението даде по-ниски резултати по НВО и ДЗИ. Естествено е, че пряката работа с учениците е незаменима, но при създалите се условия на пандемия, смея да кажа, че ние в образованието направихме сериозен скоростен скок към дигитализацията на процесите. Лоши резултати са дали ученици, които не са посещавали учебните часове в електронните платформи и са се отнесли несериозно към изискванията на своите учители за електронното обучение, както и не са изпълнявали поставените допълнителни задачи за самоподготовка.

Вашата гимназия има добри традиции в работата с родителите. Как организирате този процес?

Родителите са наши партньори в обучението и възпитанието на средношколците. При необходимост винаги се отзовават на поканите ни. Провеждаме родителски срещи, присъствено и онлайн. Всички преподаватели имат часове за консултации, обявени на сайта на училището за всяка учебна година. В тези часове освен учениците и родителите могат да получат информация за своите деца. През електронния дневник ШКОЛО.бг всеки ден родителите получават електронна информация за децата си. Функционират Училищно настоятелство и Обществен съвет. На всички събития, презентации, извънкласни дейности, представителни изяви имаме родителско присъствие.

– С какво най-много се гордеете в последните години?

– С високите образователни резултати и с развитието на творческия потенциал на всички – учители и ученици; с иновативната паралелка с профил „Предприемачески“ и интензивно изучаване на английски език и немски като втори чужд език; с новосъздадения и активно работещ STEM център; с чудесната нова сграда на едно истинско европейско училище; с непрекъснатата динамика и на кипящия от дейности училищен живот. Желая една изключително успешна и здрава година на всички колеги директори, преподаватели, служители, ученици и родители от цялата страна!

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html