петък, 19 април 2024 г.

САЩ смята, че Европа може да се „освободи“ от руската енергийна зависимост

„Налице е огромна възможност да се отървем веднъж завинаги от тази зависимост от Москва, да се отървем от тази власт, която Русия упражнява върху Европа, използвайки енергетиката като оръжие“, каза Антъни Блинкен цитиран от БТА.

Той отлита от Полша за Брюксел, след като вчера посети Киев.

Европейците имат за цел да се освободят от зависимостта си от руските въглеводороди, като същевременно избегнат енергийна криза.

Русия спря в края на миналата седмица доставките по стратегическия газопровод  „Северен поток-1“ с твърдението, че западните санкции заради инвазията на Москва в Украйна възпрепятстват поддръжката на последната работеща турбина.

САЩ дават 2 милиарда долара за отбраната на Украйна, България, Румъния и други страни

До този момент Русия се възползва от скока в цените на електроенергията, за да напълни хазната си въпреки силно понижения износ на петрол и газ, отбелязва АФП.

Американският държавен секретар ще настоява при днешното си посещение в щаб квартирата на НАТО за „единство“ между страните членки на организацията, за да „се гарантира че алиансът ще бъде възможно най-силен, за да възпре, каквато и да е нова агресия от страна на Русия“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html