четвъртък, 25 април 2024 г.

Асен Василев: Служебният кабинет се готви да спре увеличението на пенсиите

Служебният кабинет се готви се да спре увеличението на пенсиите и помощите. Тази тревожна прогноза направи бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев във видеообръщение във фейсбук.

Той бе провокиран от думи на служебния министър на финансите Росица Велкова, която преди дни заяви, че не трябва да пропиляваме трудно постигнатата финансова стабилност на държавата.

„Аз съм съгласен с тези думи, но явно научените уроци не са наистина научени“, казва той.

Василев съобщи, че до него е достигнал доклад на Министерство на финансите, подготвен от премиера Гълъб Донев, който е „меко казано, обезпокояващ“. В този доклад като една от мерките се казва: „консолидация следва да се търси чрез намаляване на разходите, в това число отмяна на вече стартирали политики или намаляване отмяна на данъчни облекчения“.

„Преведено на български това означава да се спре увеличението на пенсиите, да се отменят част от данъчните облекчения, може би нулевото ДДС на хляба или данъчните облекчения за млади семейства, може би детските градини да спрат да бъдат безплатни, и като цяло да се отмени цялата социална програма и първите стъпки, които бяха направени за това България да има нормален европейски социален бюджет, а не „постна пица“, обяснява Василев.

„Уроците на последните 12 години са много ясни. Постните пици, бюджетите на бедността, които ГЕРБ правеха, доведоха до ето тази стабилност. И пълна разруха“, казва още бившият финансов министър.

„Да имаме безплатни детски градини, достойно платени учители, повишение на заплатите в здравеопазването, в МВР, в отбраната, така че държавата за първи път да започне да инвестира в кадрите, които дават гръбнака на нашето общество. В същото време да има наистина голяма инфраструктурна програма, най-голямата за последните 12 години. И всичко това да стане в рамките на позволения дефицит в Европа. Това е политиката, която ние ще водим и ще продължим да водим. Това е политиката, която ще позволи на България да стане нормална европейска държава. Това е политиката, която ще доведе до увеличение на заплатите, повишаване на минималната работна заплата, така че тя да е поне 50% от средната работна заплата. Тази политика би позволила пенсиите да се удвоят в следващите 4 години и да направим всички инвестиции в инфраструктура, които са ни необходими, без да има проблем с финансовата стабилност. Но тази политика означава също и че няма да има кражби. Няма да има постановления на Министерския съвет в последния момент, с които едни пари да отидат при едни фирми. И може би затова тази политика не харесва на ГЕРБ. На 2 октомври трябва да решим дали искаме тази нова европейска политика или искаме политиката на ГЕРБ с шакфчета, кюлчета и стабилна бедност“, заявява още Асен Василев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html