петък, 26 април 2024 г.

САЩ отказа визи на Сергей Лавров и антуража му за общото събрание на ООН

56 визи е поискала Русия от САЩ, за да могат външният министър Сергей Лавров и делегацията му да посетят Ню Йорк, за да участват в годишната сесия на Общото събрание на ООН, но засега не е получила нито една от тях, предаде Ройтерс.

В писмо до генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш, руският постоянен представител в световната организация Василий Небензя посочва, че това е „обезпокоително“, защото през последните няколко месеца Вашингтон „постоянно е отказвал да предостави входни визи“ на редица руски делегати за други събития на ООН.САЩ гледат сериозно на задълженията си като страна домакин на Обединените нации, каза говорител на Държавния департамент и добави, че според американските закони визовите досиета представляват поверителна информация, затова не може да коментира отделни случаи.

Съгласно „споразумението за щабквартирата“ на ООН от 1947 г. САЩ като цяло са длъжни да позволяват достъпа до ООН на чужди дипломати. Но според Вашингтон американските власти имат право да отказват визи заради „националната сигурност, тероризъм и по външнополитически съображения“.

„Всяка година обработваме стотици визи за делегати на Русия за събития на ООН“, каза говорителят на Държавния департамент и допълни, че заявките би следвало да се подават възможно най-рано, за да могат да бъдат обработени навреме.“Това важи в особена степен за Русия заради неоправданите действия, които тя предприе срещу посолството ни в Москва, включващи принудителното отстраняване на местните граждани и на гражданите на трети страни, които работеха в мисията ни, което значително ограничи персонала ѝ, а оттам и възможностите ни за обработка на визи“, каза говорителят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html