четвъртък, 25 април 2024 г.

Възходът на машините: може ли AI да унищожи човечеството

Снимка: БГНЕС

Колкото и странно да звучи, изкуственият интелект е способен почти на всичко. Събрахме примери за това как машините могат да победят човека.

Много съвременни системи вече са достигнали свръхчовешки способности – ботове с унищожителни резултати побеждават титулувани шахматисти и опитни покер играчи.

Изкуственият интелект, някога смятан за измислица на писателите на научна фантастика, постепенно се превръща в част от живота ни. Съвременните технологии се научиха как точно да поставят медицински диагнози, да разпознават лица, да управляват дронове и автомобили. Историкът и философ Емил Торес предупреждава: „Изкуственият интелект е изпълнен с голяма опасност и дори може да унищожи цялото човечество“.

Идва ли краят на изкуството?

Снимка: technews.bg

Джейсън Алън, президент на базираната в Колорадо компания за настолни игри, спечели конкурс в категория за дигитално изкуство. Проблемът, е че неговата творба е дело на AI.

Неговата творба Théâtre D’Opera Spatial предизвика редица въпроси и гневни коментари от страна на творци. Но не можем да отречем, че изглежда сякаш е дело на изкусен майстор.

Философът и историк Емил Торес е убеден, че скоро компютрите ще станат много по-умни от хората. Много системи вече са достигнали свръхчовешки способности – ботове с унищожителни резултати побеждават титулувани шахматисти и опитни покер играчи. Според историка изкуственият интелект няма да спре да се развива.

„Новите постижения ще позволят създаването на все по-напреднали AI технологии: алгоритми, които могат да решават сложни проблеми в няколко области наведнъж. Представете си една програма, която може не само лесно да победи гросмайстор на шах, но и да пише романи, да композира музика и управлява автомобил по оживена улица“, пише той във The Washington Post.

Историкът смята, че изкуственият интелект ще надмине напълно човешкия до 2075 г. И това, разбира се, поражда сериозни опасения. Торес вярва, че AI може да обяви война на хората и да ги изтрие от лицето на земята.

„Ами ако AI, програмиран да донесе мир на земята, хакне правителствени системи и изстреля ядрени оръжия? В крайна сметка, ако хората изчезнат от лицето на земята, тогава няма да има война… Той може да има свой собствен план Б“, пита риторично Торес.

Влиятелни учени и бизнесмени също говорят за заплахата от изкуствения интелект. Известният физик Стивън Хокинг многократно е предупреждавал , че напредналият AI ще може постоянно да се самоусъвършенства. И скоростта на неговата еволюция ще бъде несравнима със скоростта на човешкото развитие.

Разбира се, сега теориите за възхода на машините изглеждат като от сферата на фантазията. Въпреки това сценарият, при който изкуственият интелект се озовава в ръцете на опасни измамници или терористи, е съвсем реален. Представете си дрон, оборудван със система за разпознаване на лица, разполагаща с биометрични данни… Сценариите са безброй.

За статията са използвани материали от: technews.bg; ren.tv

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html