петък, 26 април 2024 г.

И Румъния се нареди на опашката за страховитите турски дронове „Байрактар“

Румъния иска да купи от Турция дронове „Байрактар“ (Bayraktar), придобили известност с щетите, които нанесоха на руската армия в Украйна, съобщава телевизия Диджи 24. Според сайта G4Media става дума за 18 апарата, а цената се изчислява на около 300 милиона долара.

В тази сума влиза покупката на 18-те дрона плюс „пакет първоначална логистична поддръжка и съответното оборудване за обучение и подготовка“, съобщава румънското министерството на отбраната.

Цените на дроновете „Байрактар“ TB2 варират в зависимост от оборудването, започвайки от 1 милион долара и достигайки до 5 милиона долара, според информации в специализираните сайтове.

Министерството на отбраната е изпратило искане до парламента на Румъния. Ако получи одобрение от законодателния орган, ще може да започне преговори с турската компания „Байкар“ (Baykar) за покупката на 18 дрона. В момента Румъния не разполага с дронове от последно поколение.

Турските „Байрактари“ придобиха страховита слава на бойното поле в Украйна, където се оказаха неоценим помощник на украинските военни. Байрактар TB2 може да носи 4 противотанкови ракети с лазерно управление UMTAS или регулируеми плъзгащи се прецизни бомби Roketsan MAM-C, MAM-L, способни да удрят неподвижни и движещи се обекти на разстояние до 8 км. Максималната скорост на апаратите е 220 км. в час, а крейсерската – 150 кв. в час. Могат да прекарат във въздуха цели 27 часа без прекъсване, а бойният им радиус на действие е 150 километра.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html