сряда, 24 април 2024 г.

ЕС прекратява визовите облекчения за руснаци

Министрите на външните работи на Европейския съюз се споразумяха в сряда да прекратят напълно споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, което прави по-трудно и по-скъпо влизането на руски граждани в ЕС, заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, предаде Ройтерс.

„Ние се споразумяхме за пълно спиране на споразумението между Европейския съюз и Русия за облекчаване на визовия режим“, каза той в края на двудневната неофициална среща на външните министри в Прага.

„Това значително ще намали броя на новите визи, издавани от страните членки на ЕС. Ще бъде по-трудно, ще отнеме повече време“, добави Борел.

Според него „днешното решение ще позволи да се предоставят визи на индивидуална основа след задълбочена оценка на всеки отделен случай и особено на конкретни групи хора“, тъй като единният блок не иска да губи връзки с руснаците, които не подкрепят войната на тяхната държава срещу Украйна.

Дипломати казаха пред Ройтерс, че министрите от ЕС обаче все още не могат да се споразумеят за незабавна обща забрана на визите за пътуване на руските граждани, тъй като държавите членки са разделени по въпроса.

Външните министри също така се споразумяха да позволят на страни членки от източните части на Европа да предприемат „национални мерки“, за да намалят броя на руските граждани, пресичащи техните граници.

Борел каза, че има значително увеличение на преминаванията на границите от Русия към съседните държави от средата на юли:

„Това се превърна в риск за сигурността на тези съседни държави. В допълнение към това видяхме много руснаци да пътуват за почивка и пазаруване, сякаш в Украйна не бушува война“, каза той.

Жозеп Борел отбеляза, че външните министри на блока са взели решения да подкрепят страните, граничещи с Русия, които се оплакаха от руски туристи, преминаващи в ЕС, докато Кремъл води войната си срещу Украйна.

Той също така каза, че министрите са се съгласили да поискат от Европейската комисия да проучи какви мерки могат да бъдат предприети, за да се попречи на руснаците, които вече имат визи, да влязат в блока и са дали благословията си за едностранни стъпки, които да бъдат предприети от граничните държави.

ЕС беше твърде разединен, за да се споразумее на този етап за пълна визова забрана, като остави неясни какви едностранни мерки могат да предприемат Естония, Латвия, Литва, Полша и Финландия, които имат сухопътни граници с Русия, за да ограничат достъпа на руски посетители.

Тези пет държави приветстваха спирането на споразумението за улесняване на визовия режим за Русия като „необходима първа стъпка“, но подчертаха, че е необходимо да се направи повече, за да се ограничи „драстично“ броят на издадените визи и руснаците, пътуващи до блока.

„Докато такива мерки не бъдат въведени на ниво ЕС, ние ще обмислим въвеждането на национално ниво на временни мерки за забрана на визи или ограничаване на преминаването на границата за руски граждани, притежаващи визи за ЕС, за да се справим с неизбежни проблеми с обществената сигурност“, посочиха тези пет държави членки в съвместно изявление.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html