четвъртък, 28 март 2024 г.

Демерджиев разказа за „гнусни практики“ в полицията и за двете трагедии от вчера

Снимка: БТВ

Вътрешният министър Иван Демерджиев разкри информация за схемите около мигрантския трафик през българската граница и участието на служители на МВР в него. В ефира на БТВ той каза:

„За съжаление има данни, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти по границата и ние работим с тези данни не от вчера. От две седмици съм разпоредил и работим по сигнали и в някои от случаите сме напреднали значително. Това е едно изключително гнусно занимание, водещо до такива трагедии. Тук има две трагедии, едната е на хората които се пренасят от граница до граница и нечовешкото отношение към тези хора, често придружено с много глад и лишения. И тази трагедия на полицаите от вчера. Остават скрити усилията на нашите служители по границата“, заяви служебният министър.

Аnteni.bg припомня, че при гонка между автобус с мигранти и полицейски автомобил на място са загинали двама полицаи.

„Философията за охрана на границата ни е сбъркана. Тя залага на жива сила. Част от причините да се стигне до това е, че част от граничното съоръжение не е достатъчно надеждно още при самото изграждане. Това гранично съоръжение се преодолява със стълба за 2 минути“, отбеляза той.

Увеличават се мигрантският натиск и престъпленията, свързани с т.нар. мигрантска криза, и заяви главният прокурор Иван Гешев вчера.

„За да предпазят пътуващите, полицаите са загубили живота си“, допълни той.
Той добави, че полицаите са видели, че превозното средство е пълно с хора, между които жени и деца. Те не са били в багажното отделение, а където са пътниците.

Вътрешният министър добави и че ще се проведе обучение на полицаите как да не загубват живота си при подобни инциденти.

Демерджиев коментира какви полицаи вземат участие при трафика на мигранти през границата.
„Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти. Иначе сред каналджиите има освен сирийци, афганистанци и украинци и граждани на РСМ. Понякога там се включват и хора, които имат значителни финансови възможности и аз не мога да разбера какво ги мотивира да извършват подобна дейност“, посочи той.

Цената на мигрант е около 1000 евро, като границата е изключително лесна за преминаване, добави Демерджиев.

Той разказа и за нова схема на плащане, която се ръководи от Турция, като определи метода като много иновативен.
„Измислени са иновативни методи за разплащане, тоест съответният мигрант трябва да стигне до определена точка, да се документира пристигането му там. И тогава парите от Турция пристигат при този човек в България, който движи съответния канал, но пристигат по доста различни доста екзотични начини. Така че не е много лесно да бъдат проследени. Например носят се пратки, оставят се на точно определено място, получават се пароли, дори се плаща чрез „Изипей“ на различни лица. Става дума за поне две големи групи, които оперират в две страни.  За главите на някои от тези групи е имало данни и преди“, разкри Демерджиев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html