четвъртък, 18 април 2024 г.

Русия загуби войната, убеден е Зеленски

Снимки: БГНЕС; Ройтерс

„Руските сили вече нямат стратегическа сила, не разбират какво правят на наша територия. Нещо повече – нямат дори капка смелост да признаят поражението си и да се изтеглят от Украйна. Те вече много добре са усетили какво означава съвременна артилерия и няма да намерят безопасно парче земя тук. Така наречената “втора най-голяма армия в света” се страхува от украинците“, заяви президента Зеленски в свое обръщение.
„Днес бих искал да подчертая едно решение, което изглежда като техническо, но зад него има много символика и смислена политическа работа. Украйна стана асоцииран член на специалната многостранна програма на НАТО за технологична оперативна съвместимост. Казано по-просто, става въпрос за стандартите на Алианса. Сега Украйна не само прилага стандартите на НАТО, но и може да участва в разработването на нови стандарти. Опитът на нашите военни, възможностите на украинските институции, IT потенциалът на страната ни – всичко това ще бъде украинският принос в развитието на колективната сигурност на Европа”, посочи още Зеленски.
Украинският президент съобщи за регулярни удари по Николаев. Според информацията на медиите в страната най-малко 12 цивилни са пострадали.
Украинските въоръжени сили са изстреляли девет ракети от произведената в САЩ система за залпов огън HIMARS в Луганск. Това съобщи в сряда мисията на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), чрез съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня.
„Украинските въоръжени формирования са извършили обстрел в 23:35 ч. от посока Артемовск (Бахмут) на населеното място в Луганск, като са използвали многоцелеви ракетни установки HIMARS (девет ракети)“, се казва в изявлението. Не се съобщава за жертви или разрушения, пише БГНЕС.
Източник: frognews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html