петък, 26 април 2024 г.

Сърбия преговаря с Азербайджан за газ през България

Сн. EPA

Сърбия, която е изцяло зависима от доставките на руски газ, планира да купува газ от Азербайджан през 2023 г., когато очаква да заработи интерконекторната връзка към българската газопреносна мрежа, каза министърът на енергетиката на Сърбия. „В момента преговаряме с Азербайджан за резервиране на газови мощности за следващата година, тъй като интерконекторът Сърбия – България ще бъде завършен следващата година през септември“, каза Зорана Михайлович на енергийна конференция в Сараево, цитирана от „Ройтерс“.

Миналата седмица Гърция и България завършиха дълго отлагания газопровод, който се надяват да допринесе за прекратяване на зависимостта на Европа от руския газ. Той ще пренася газ от северния гръцки град Комотини до Стара Загора в България и ще бъде свързан с друг тръбопровод, пренасящ азерски газ.

„Този интерконектор е за нас като жизнена сила – най-важното, което Сърбия прави в момента, когато говорим за газова диверсификация“, каза Михайлович. След като бъде завършен интерконекторът с България, Сърбия ще може да получава втечнен природен газ и от Гърция, добави тя.

Сърбия, която през 2008 г. остави своите газов и петролен сектор в ръцете на руски компании, но официално си е поставила за цел да се присъедини към Европейския съюз, беше подложена на натиск от западните страни да приведе външната си политика в съответствие с блока и да наложи санкции на Русия.

* Михайлович каза, че NIS търси да купува суров петрол от който може, след като руският петрол е поставен под санкции, и че ще поръчва суров петрол от Ирак.

* Тя допълни, че Сърбия трябва да внася 10% от потребната си електроенергия и че вносът ще нарасне до 20-30% през зимните месеци, когато се очаква цените да се покачат с 15-20%.

* Сърбия, която произвежда 70% от електроенергията си от въглища, ще помогне на държавната енергийна компания EPS да внесе 4 милиона тона въглища, от които ще се нуждае до първото тримесечие на следващата година, каза още Михайлович.

Според Михайлович Сърбия не е обсъждала промяна на собствеността в своята единствена петролна компания NIS, в която руските „Газпром Нефт“ и „Газпром“ заедно притежават мажоритарен дял. „Газпром“ е мажоритарен акционер и в единственото газово хранилище в страната. „Ние не сме задължени да правим това при нито един пакет от санкции“, каза тя. Но ако се стигне дотам, че енергийната сигурност е застрашена, държавата ще направи всичко, за да я защити.

Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html