четвъртък, 28 март 2024 г.

Радев не иска избори преди началото на октомври, готви нови консултации

Сн. Фейсбук

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на ГЕРБ „до дни“ – но имайки предвид заявения отказ на втората по големина парламентарна сила да го върне незабавно, Радев вече анонсира намерението си да забави процедурата с нови консултации. Разпускането на Народното събрание в кратък срок – т.е. преди края на юли – означава провеждане на предсрочни избори около края на септември. Това според Радев крие рискове заради евентуална слаба избирателна активност.

„Но прекаленото удължаване на процедурата води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени. Самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство след избори става все по-трудно. Предстои да връча мандат на втората по численост група. Ако и тя го върне, ще поканя всички парламентарни партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране и търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство“, каза още той.

Едва след тези консултации Радев ще реши на коя от останалите пет парламентарни групи да връчи последния мандат. „Ако партиите решат отново предсрочни избори, считам за целесъобразно те да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент със засилено участие. До края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания“, каза той.

Радев призова за „управленско мнозинство, което не с лозунги и PR, а с реална и последователна работа да се ангажира с европейската интеграция на България и да не допусне страната да остане в периферията на Европа“.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html