петък, 19 април 2024 г.

ГЕРБ бойкотира работата на парламента до избор на ново правителство

Сн. БТА

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС отказа да изпълнява работните си задължения и да влиза в пленарна зала, съобщи председателя ѝ Десислава Атанасова. Тя заяви, че всичките 59 депутати на ГЕРБ ще участват в заседание на парламента само ако се гласува редовен кабинет и за да гласува против. Причина за решението на парламентарната група на ГЕРБ стана спор в зала дали изслушването на министър-председателя в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов за доставката и цената на природния газ да бъде засекретено. Размяната на взаимни нападки и процдеурни хватки продължи близо час и половина, но председателстващият парламента Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ запази позицията си, че изслушването няма да е публично. Повече за това четете тук.

Атанасова отправи остър упрек към управляващите в оставка затова, че и по време на вчерашното пленарно заседание били изгубени шест часа, за да се четат докладите за дейността на омбудсмана на Република България.

В действителност точката бе вкарана в дневния ред, за да предотврати разглеждането на Изборния кодекс в пленарна зала. Въпреки че ГЕРБ и БСП се опитаха да удължат работното време на парламента, мнозинството отхвърли предложенията и така разглеждането на Изборния кодекс се отложи най-рано за следващата седмица, при това ако председателят на Народното събрание – Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ – реши да го включи в програмата за седмицата. „Нула работа на парламента. Днес е същото. Час и половина процедури дали да бъде едно заседание открито или закрито по най-важната тема, която вълнува българите – цената на енергоносителите. Няма никакъв смисъл нашата парламентарна група да бъде в зала, да прави кворум на това провалено и агонизиращо Народно събрание“, заяви Атанасова.

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова аргументите на управляващите заседанието да е закрито били смехотворни и в информацията, която трябвало да бъде представена нямало нищо секретно.

„Те искат да засекретят това, че вчера изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ясно заяви, че до края на годината няма осигурено доставки на природен газ и газът е на по-висока цена, защото „Булгаргаз“ няма дългосрочни договори и затова, че има посредници.“, коментира Петкова и обвини управляващите, че са довели дружеството до фалит. Колегата й Делян Добрев (също бивш енергиен министър в кабинета „Борисов“) добави, че управляващите са засекретили заседанието, за да скрият бомбата, която залагат пред следващия служебен кабинет.

„Следващият служебен кабинет на Радев ще бъде изправен пред ситуация, в която физически няма да им достатъчно газ и ще трябва да се въведе ограничителен режим на газа в България. Ако пред служебното правителство на Радев е заложена бомба, то пред следващия редовен кабинет през зимата е заложена ядрена бойна глава“, заплаши Добрев.

Вчера на заседанието на временната комисия за проверка на обстоятелствата довели да спирането на природния газ от „Газпром“ изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов заяви, че дружеството предлага цената на природния газ през юли да поскъпне с 32% и да достигне до 186,47 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос акциз и ДДС. Обясни повишаването на цената с това, че сега се ползват краткосрочни договори. Добави и че природен газ е осигурен за юли и август.

„Дали цената на синьото гориво през зимата ще бъде по-ниска от тази през лятото – не очаквам, но нищо не се знае, защото ако се възстановят доставките по „Северен поток“ цените ще паднат, защото ще има достатъчно природен газ“, каза Йоцов в отговор на въпрос. Цената на природния газ Същевременно е възможно цената на петрола да е по-висока и това да се отрази на цената на природния газ, допълни Йоцов.

Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html