четвъртък, 28 март 2024 г.

Два самолета връщат в Русия експулсираните дипломати

Сн. интернет

Два самолета на Руската федерация се очаква да пристигнат на летище София в следобедните часове днес, за да отведат в родината им експулсираните 70 дипломати и служители на руското посолството у нас и техните близки. Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които ще напуснат днес страната ни, е над 100 души, информира БНР. Двата полета са насрочени за 15,00 и 15,30 ч. Самолет от специалния ескадрон на Русия лети по посока София, сочат данни от платформата FlightRadar. Той е излетял от Москва в 9:30 ч. сутринта и дестинацията му е София. Машината трябва да кацне към 13:30 ч.

При проверка в платформата се вижда, че регистрационният номер на самолета отговаря на специалния летателен ескадрон на Руската федерация. По-рано на картата на FlightRadar имаше и още една летателна машина, която беше излетяла от Волгоград по посока България. Сега тази машина не е видима на живото проследяване на самолетите.

Руската федерация е поискала разрешение да извърши полетите, тъй като редовните бяха прекратени заради санкциите на ЕС срещу Москва. Пред посолството в столицата също има раздвижване. Там са отишли два автобуса, които най-вероятно ще закарат дипломатите и техните семейства до летището, видя bTV. На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители.

От Руската федерация обявиха, че ще отговорят на експулсирането включително и с „асиметрични мерки“, а външното й министерство дори заплаши да затвори посолството в България. Решението за това още не е взето.

Източник: zashtoto.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html