петък, 29 март 2024 г.

Митрофанова с нота до МВнР: Ако не отмените решението за експулсиране, затваряме посолството

Сн. БГНЕС

Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати добива застрашителни размери, които предвещават скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската федерация, което не се е случвало никога досега.

„Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те служители на руските задгранични учреждения на територията на България, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София“. Такава заплашителна нота е изпратила посланикът на РФ Елеонора Митрофанова до българското Външно министерство.

„Смятаме обявяването за «personae non gratae» и неприемливи лица на 70 служители на руските задгранични учреждения на територията на Република България за безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт, подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна напълно отрича тези обвинения“, пише в нотата. „В случая, ако нотите NoNo 54-64-123 и 54-64-124 (на българското МВнР) не са отзовани до 12 часа на 1 юли 2022 г., пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпросът за закриване на Посолството на Руската Федерация в Република България. В този случай отговорността за изключително тежките последствия за отношенията между Руската Федерация и Република България ще бъде изцяло върху Българската страна“, пише в документа.

Вече стана известно, че от групата от 70 души – служители на посолството, които са посочени за експулсиране, само 34 са дипломати. Останалите са технически персонал. И след като не са дипломати, към тях не може да бъде приложена санкцията «personae non gratae» . Така България е уличена в нарушение на Виенската конвеция, която урежда тези отношения, и в неспазване на международните договори.

Според дипломати, решението е възможно – по предложение на външния министър в оставка още днес кабинетът може да вземе подобно решение с гласуване от министрите. След което външният министър кани в МВнР руския посланик и му връчва нова нота, с която се оттегля старата.

Източник: epicenter.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html