петък, 29 март 2024 г.

Трус! Нинова: Спираме всякакви преговори с ПП за съставяне на правителство

Сн. БГНЕС

„Стопираме всякакви преговори с „Продължаваме Промяната” за съставяне на правителство“, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП. Причината е изгонването на 70 руски дипломати.
„Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа  история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно  неприемливо и по начина, по който е взето, и по съдържанието в него”, заяви Нинова. Тя е категорична, че решението е взето еднолично от премиера Кирил Петков. „Всеки, който твърди, че има решение на МС, като вицепрезидента Илияна Йотова, да го докаже”, каза Нинова.
БСП поиска закрито заседание на НС и изслушване на шефа на ДАНС. „Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Влизаме в момента в залата и искаме закрито заседание на НС и изслушване шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент може би единствено на г-н Петков”, заяви Нинова.
От БСП ще поискат от президента да свика КСНС.  „Изказването му от сутринта е изключително  тревожно. Ако президентът не знае,  че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е наред в държавата”, каза Нинова. Тя каза, че шефът на ДАНС трябва да праща такива доклади на президента, шефа на НС и премиера. „Не може президентът да не знае, ако има такава информация”, коментира лидерът на БСП, цитирана от НОВА.
„За пореден път Петков взима решения сам. Досега проявявахме толерантност. Ще се върнем на масата за разговори, ако „Продължаваме Промяната” предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега”, каза още Нинова.
„Продължаваме да правим всичко възможно, за да излъчим правителство в този мандат. Сега имаме нова информация – трябва да седнем, да обмислим и да се върнем на масата за преговори, където се надяваме и БСП да осмислят тяхното становище“, бе първият коментар на председателя на ПГ на „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров, след изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че столетницата спира всякакви преговори с ПП за съставяне на правителство.
„Път за преговори винаги има, иначе нямаше да ги наричаме преговори. До петък имаме време до връчването на мандата”, обясни още той. Гюров поясни, че сега ще свикат колективните си органи, а парламентарната група ще има заседание.
Относно решението за изгонването на 70 руски дипломати, той каза, че това е в прерогативите на Министерския съвет. „Явно е взето решение и това е нормално действие на премиера. Там действа правилото на пропорционалност, така че не виждам никаква драма в това решение”, подчерта председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната”.
Източник: novinite.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html