петък, 19 април 2024 г.

Изборите ще са между 18 септември и 9 октомври

Сн. интернет

Предсрочните избори тази есен са сигурни, след като Корнелия Нинова обяви, че БСП излиза от преговорите за нов кабинет с „Продължаваме промяната“.
Кога ще се проведат новите избори обаче е изцяло в ръцете на подалия оставка премиер Кирил Петков. И от бързината, с която неговата партия ще вземе първия мандат за съставяне на кабинет от ръцете на президента Румен Радев.
Ако Петков действа бързо – веднага след завръщането на Радев от срещата на НАТО в Мадрид, вотът може да е на 18 септември. Тази дата бе посочена като първа възможна от правосъдната министърка Надежда Йорданова. За целта обаче Петков трябва бързо да вземе и да върне мандата за кабинет неизпълнен. Веднага след това същото ще направи и ГЕРБ, както вече се заканиха от партията на Бойко Борисов. Едва тогава скоростта, с която приближават изборите ще зависи от действията на Румен Радев. Причината е, че според конституцията първите два мандата се връчват, едва когато парламентарните групи излъчат кандидат за министър-председател. За третия мандат обаче президентът има 7 дни да избере на кого ще го даде и съответната партия има 7 дни да каже дали ще предложи правителство или не.
През цялото това време Народното събрание продължава да е действащо, което означава, че 47-ият парламент има поне три седмици живот.
Избори би трябвало да се проведат в началото на октомври. В края на юли най-рано НС трябва да бъде разпуснато, посочи специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова. Тази прогноза обаче бе направена, ако Кирил Петков опита максимално да раздува във времето опитите си да направи второ правителство.
Двете възможни недели в октомври са 2 и 9 октомври. За да са тогава изборите обаче е нужно парламентът да работи до края на юли. Причината е, че между датата на вота и тази, на която президентът назначава служебно правителство и насрочва избори трябва да има 60 дни. Толкова отнема и самата подготовка на изборите според Изборния кодекс.
Експерти пък посочват като най-ранна дата за предсрочен парламентарен вот 25 септември.
След третия неуспешен опит да се формира правителство президентът Румен Радев е длъжен да разпусне парламента и със същия указ да насрочи предсрочни избори в двумесечен срок, напомня преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров, който фиксира като първа възможна дата за вота 25 септември.
Източник: 24chasa.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html