петък, 29 март 2024 г.

Митов: Защо Петков трябваше да лъготи, че не продаваме оръжия на Украйна?

Сн. БТА

„Спазихме националния интерес и гонихме точно такъв тип изход, какъвто видяхме днес“. Така Даниел Митов от ГЕРБ-СДС коментира в „Панорама“ по БНТ падането на ветото срещу Северна Македония. По думите му договорът от 2017 г. не се е спазвал и държавата е трябвало да търси гаранции за своите интереси през европейски механизми.

„Години наред българската дипломация търсеше начин да вкара въпросите, важни за български национален интерес в преговорната рамка, в заключенията на Съвета и да има референция в рамката към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани. Бойко Борисов и ГЕРБ разпознахме този момент като момента, в който трябва да заемем отговорно и категорично отношение, без значение дали сме опозиция“.

В същия момент управляващите са се скрили, смята Даниел Митов.

„Кирил Петков хвърли едно решение на МС, което е на практика отказ от правомощия. С подобен тип незаконни решения той реши да си измие ръцете, да отиде в Брюксел и да каже: „едни лоши хора ме свалиха“, защото той работи с халюцинации и фантазии“.

По думите му най-голямата партия в парламента нищо не свършила по темата, освен да гласува текста на коалиционния си партньор. „Не сме критикували Кирил Петков да вземе инициативата – тя е негова по Конституция. Нашата критика беше заради това, че Кирил Петков в продължение на месеци правеше паралелна външна политика. Занимаваше се с това да изолира Външно министерство и да обещава на Вашингтон, Скопие и Брюксел дадени неща, които в крайна сметка нямаше намерение да направи

Според депутата от ГЕРБ западната ни съседка е започнала да разчита на външен натиск върху България, за да постигне исканията си. По думите на Митов вотът на недоверие срещу правителството е минал поради две причини.

„Първо поради прословутата арогантност. Преди малко чухме – не сме готови на компромиси. Този тип говорене е характерен за хора, които живеят във фантазен свят. Втора причина са цените на електричеството, на храните, торове, горивата – това хората го виждат отвън. Падането на правителството е резултат от обществен  натиск. Още от самото начало лъжата се превърна в принцип на това правителство, коментира Митов и посочи за пример интервюто на Кирил Петков пред „Гардиън“.

„Оказа се, че той чистосърдечно си е признал, че продаваме оръжия на Украйна през Полша, което го знаехме всички. Но защо трябваше да се лъготи? Защо трябваше да не приемат предложението за военна помощ за Украйна“.

Източник: 24chasa.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html