петък, 19 април 2024 г.

Връщат хартиените бюлетини за вота

Сн. интернет

Да бъдат върнати хартиените бюлетини на очертаващите се наесен парламентарни избори ще гласуват в зала депутатите идната седмица. В сряда – 29 юни, Инициативният комитет “Консервативно патриотично движение и граждани”, който събра подписите на над 110 438 българи само за 14 дни срещу задължителното машинно гласуване, ще внесе петицията в Народното събрание.

Инициативният комитет ще поиска срещи с председателя на НС и всички шефове на парламентарни групи в деня на внасянето. Ако позицията на 110 438 българи остане нечута или пренебрегната от властта, Комитетът се ангажира да направи постъпки и да започне организирането на национален референдум срещу тази порочна практика, съобщиха от Инициативния комитет.

Очакванията са, че най-сетне тази седмица в дневния ред на НС ще влезе проектът на БСП за промяна в Изборния кодекс, който отлежава повече от два месеца в чекмеджето на вече бившия шеф на НС Никола Минчев. Той бе внесен на 12 април от представители на червената парламентарна група, но заради разногласия в коалицията бе оставен на трупчета. Според правилника на Народното събрание, ако проект не е гледан в комисия два месеца, по искане на депутати, може директно да влезе в зала и да се гласува на първо четене.

На 15 юни ГЕРБ също внесоха свое предложение за промени в Изборния кодекс, което също е свързано с връщане на хартиените бюлетини. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова е категорична, че на избирателите трябва да бъде възстановено правото да решават как да гласуват – машинно и с хартиени бюлетини. Предложението за смесено гласуване събира 132 гласа – толкова са депутатите от БСП, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Депутати от опозицията коментираха, че не е изключено социалистите да гласуват “шарено”. Крум Зарков многократно заявява, че е категорично против връщането на хартиените бюлетини заради многото недействителни гласове и поправките в протоколите.

Привържениците на хартиените бюлетини репликират, че сбъркани протоколи има и при машините. Освен това при гласуването с устройства е възможно и фалшифициране на резултатите и дават за пример изборите във Венецуела. “Ако върнем хартиената бюлетина избирателите ще се покачат с половин милион”, коментира математикът проф. Михаил Константинов. Той припомни, че ефектът от машинното гласуване е, че избирателите са намалели с по 600 000 души на двата последни вота. Проф. Константинов обясни, че липсата на анализ на разписките от машинното гласуване е влошило силно доверието в изборния процес.

От ИТН и “Продължаваме промяната” са против връщането на хартиените бюлетини. Има и опасения, че като се отвори Изборния кодекс отново ще завалят всевъзможни предложения за промени в изборното законодателство.

Източник: trud.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html