19.8 C
София
вторник, 27 септември 2022 г.

Министър: Депутати от ИТН защитават лабораторията на „Капитан Андреево“

Сн. интернет
„Докато настоящата управляваща коалиция е на власт, няма да се възстанови порочната практика с частната лаборатория за проверка на вносните плодове и зеленчуци у нас“, заяви земеделският министър Иван Иванов пред Мария Цънцарова в „Защо, г-н министър?“.
„Поне докато ние управляваме, а аз не мога да дам гаранция, защото всеки един управленски екип може да вземе друго решение. Може да се изтегли във всеки един момент и да се върне старото, което е било там. Вие знаете какъв е казусът. За моя голяма изненада научихме, че на 31 декември вечерта, когато всички са празнували Нова година, се е провел търг, избран е изпълнител и сключен договор в една и съща вечер, при положение, че аз съм издал заповед за забрана да сключва каквито и да било договори в рамките на структурите на министерството“, коментира Иванов.
За връзката на ИТН с казуса с частната лаборатория на границата земеделският министър каза: „Очевидно, колегите знаят повече, но прави впечатление, че в Комисия по земеделие и в отделни изказвания народни представители от „Има такъв народ“ проявяват жив интерес и защитават това, което се случва и се е случило последните 10 години на „Капитан Андреево“. Вероятно повече информация да имат разследващи органи“.
Иванов заяви, че с него никой не се е свързал да му предлага подкуп за лабораторията: „Аз категорично съм заявявал и никой не си е правил опит да се свърже с мен да предлага пари“.
Земеделският министър посочи, че според коалиционното споразумение управлението на БАБХ и Агенция по горите, която трябва да излезе от подопечното му министерство, се управляват „Продължаваме промяната“.
На 9 март вицепремиерът си Асен Василев каза, че отпускаме 1,1 млрд. за попълване на резерва с пшеница. Къде пшеницата са в нашите зърнопроизводители в търговците?
„Пшеницата е в зърнопроизводителите. Ние отчетохме, че има риск тогава за замърсяване в резултат на войната, риск от унищожаване на реколтата и затова бяха предприети тези действия“, каза земеделският министър.
„Парите са в сметка в Българска народна банка и предстои решение на Министерски съвет, как да бъдат оползотворени и сме ги пазили съответно. В момента е отпаднала необходимостта от набавянето на такъв резерв, тъй като се очаква много добра реколта. Аз лично се убедих в Добрич, когато присъствах на откриване на жътвата. Очакванията са за около 6 милиона тона пшеница, които да бъдат добити тази година с високо качество и голямата част от тях ще бъдат изнесени, за да осигурят е продоволствената сигурност в нашите европейски партньори“, каза Иванов.
Земеделският министър коментира и отношенията между БСП и президента Румен Радев: „В момента това е наистина доста сложен въпрос, тъй като заставайки срещу правителството във вчерашно свое изказване, той застава срещу БСП. Това означава, че в партията ще възникне сериозна дискусия на тази тема – какви са ни взаимоотношенията оттук нататък, как ще се развиват, каква е, какъв ще е контактът ни с него. Само да припомня, че това беше президентът, който ние издигнахме индивидуално за първия му мандат, подкрепихме втория му, правихме неговата кампания и така открито обръщане срещу партията, която го отведе в политиката, неминуемо ще доведе много сериозни въпроси оттук нататък как ще се развиват“.
Иванов коментира, че това обръщане за него е изненада: „Да не искаме да върнем ГЕРБ и ДПС, властта и тези въпроси ги задавам и те ще бъдат задавани в партията и може би трябва да има разяснения от господин Радев на тази тема“.
Не бе подмината и темата „Македония“. „Всеки, който използва темата „Македония“, спекулира, ние сме заявили точно ясно, че тази тема специално за БСП е затворена страница, докато Македония не изпълнят своите ангажименти от договора, който е подписан“, каза Иванов.
„Тази тема е привнесена. Тя не съществуваше от дневния ред, нито на правителството, нито на парламента. Странно защо Слави Трифонов изведнъж стъпи на тази тема, при положение, че тя беше затворена. Има решение на правителството в тази посока – ангажиментът на Народното събрание, тъй като той е компетентният орган да вземе решение по тази тема, понеже касае международен договор. Имаме уверенията на премиера, че при своето посещение в Брюксел ще заяви отново несъгласието на България по отношение започването на преговори със Северна Македония за членство в Европейския съюз. Не мисля, че имаше място за някакъв дебат изобщо тази тема“, каза Иванов.
Според него предстои депутатите да се запознаят с френското предложение за решение на спора със Скопие, но „на този етап“ БСП няма да го подкрепи.
Източник: btvnovinite.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html