четвъртък, 28 март 2024 г.

Илияна Йотова: Бюджетът ще мине. Не ни трябват избори

Сн. интернет

Оптимист съм, че въпреки всичко, този бюджет ще мине. Такава прогноза направи вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея, ако актуализацията на държавния бюджет не се приеме, това ще е катастрофа най-вече за пенсионерите и социално уязвимите групи.

„Мисля, че ще има доста нови предложения от различни парламентарни групи. Ако тази дискусия се използва с предизборни цели, ще е грешка. Последното нещо, което трябва да прави България в момента, е избори. Оперативните програми са доникъде. Две години и повече застой. В условия на криза и война отново ще изпаднем на последните места във всички европейски класации. Увеличава се безработицата. Отново се разтваря ножицата на бедността. Надявам се утре правителството и министрите да получат и защитят доверието“, допълни Йотова.

Очакванията на вицепрезидента са утре да се проведе много сериозна и съдържателна дискусия. „Дебатът ще е по това какво ще очаква България в следващите месеци, за нашата икономическа и финансова стабилност. Много се надявам, че няма да станем свидетели на размяна на квалификации, обидни думи и изречения. Надявам се утре българският парламент да бъде на висота. Най-важното е актуализацията на бюджета, за да знаем доколко и как ще бъде гарантирана финансовата стабилност на страната, както и приемането на така необходимите закони във връзка с Плана за възстановяване“, посочи тя.

„Чакам всеки момент да се събере Комисията по външна политика, за да изработи своята позиция във връзка със Съвета, който започва след броени дни в Брюксел, по отношение на това с каква позиция ще отиде българският министър-председател там. Познавам само двата документа. Не познавам т.нар. Съвместен двустранен протокол и не мога да го коментирам. Той е най-важното нещо в тези документи, освен преговорната рамка и френското предложение – анекса“, коментира още Илияна Йотова.

Източник: epicenter.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html