събота, 27 април 2024 г.

Украйна иска още оръжие, чакат Макрон в Киев

Сн. интернет; архив

Украйна обяви, че спешно се нуждае от още оръжия, за да спре руския напредък на юг и изток. Призивът е насочен Запада, като днес се очаква лидерите на Германия, Франция и Италия да посетят Киев. 
Украинската армия заяви, че Русия е съсредоточила основните си ударни сили в северната част на Луганска област и се опитва да атакува едновременно в девет посоки. Руското министерство на отбраната обвини украинските сили, че пречат на усилията да бъде позволено на цивилните да избягат от химически завод в Северодонецк. Битката за контрол върху града продължава от седмици.
Президентът Зеленски изказа благодарност за подкрепата на стойност 1 милиард долара, обявена от Съединените щати. Пакетът, който включва артилерия и съвременни ракетни системи, ще бъде особено важен за отбраната на региона на Донбас, посочи Зеленски. Във видеообръщението си тази нощ той каза още: „При всичките си международни контакти чувам възхищение от действията на нашите защитници. Светът наистина иска да се научи от украинците как да се бие и как да побеждава. През 112-те дни на тази война украинската армия доказа, че смелостта и мъдростта на бойното поле, заедно със способността за тактическа победа над врага, дават значителни резултати, въпреки предимството на руската армия в броя на войниците и техниката.“
Днес в Киев се очаква да пристигнат лидерите на Германия, Франция и Италия, за да покажат подкрепата си за Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги искат да отхвърлят критиките в самата Украйна за начина, по който те реагират на войната. Визитата ще се състои ден преди Европейската комисия да приеме становище Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС.
Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html