15.6 C
София
вторник, 27 септември 2022 г.

Немски митничари ще работят на „Капитан Андреево”

Снимки: БГНЕС

„Силно вярвам, че в българския парламент има достатъчно отговорни депутати, за да се приеме актуализация на бюджета, която е разумна и работи в полза на българските граждани”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на брифинг с германския му колега Кристиан Линднер.
Проектозаконът за актуализацията на Бюджет 2022 влиза днес за първо гласуване в пленарната зала.
„Миналата година беше приета актуализация, която помогна и на бизнеса, и на гражданите, и успяха да се увеличат и пенсиите. В момента сме в подобен сценарии. Силно се надявам, че ще се намерят достатъчно разумни депутати, които да се грижат за това, което е най-добро за България”, подчерта финансист номер 1.
По време на пресконференцията, стана ясно, че Асен Василев и Кристиан Линднер са обсъдили възможността митничари от Германия да пристигнат у нас, за да подпомагат работата на пункта на „Капитан Андреево“. „Това е външна граница на ЕС и ние, заедно с немските колеги, обследваме възможност как да направим контрола на тази граница максимално най-сигурен, така че да гарантираме, че европейската граница е напълно защитена“, заяви българският вицепремиер.
Двамата министри са разговаряли и за готовността на България да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024г. и подкрепата на Германия в тази посока.
„Оценявам изключително високо усилията на България като партньор. Тук сме, за да подкрепим България. Поздравяваме я за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за нас. По отношение на външния и държавния дълг е изключително впечатляващо постигнатото от България по отношение на финансовата стабилност. Можем само да се учим от българския опит и от прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост“, изтъкна Кристиан Линднер.
Асен Василев бе помолен от германски медии да коментира казуса с РС Македония и българското вето.
„Проблемът не е българската блокада на РСМ. Условията, които сме поставили – защитата на националните интереси, гаранцията, че ще бъде изчистен езика на омразата – са повече ангажименти на Европа, отколкото на България“, подчерта финансовият министър.
„Българската позиция по отношение на РСМ трябва да бъде европейска позиция. Това не е тема на разговор между РСМ и България. Това е тема между ЕС и РСМ“, каза още Асен Василев.
Източник: dariknews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html