сряда, 24 април 2024 г.

Шолц в България: Настоятелно подкрепям започването на преговори с РСМ и Албания

Снимки: интернет

„Настоятелно подкрепят постигането на съгласие за присъединяването на РСМ и Албания към ЕС. Ще продължим дискусията и обмена до края на Френското председателство. Заедно европейците носим отговорност за стабилността на Балканите“, това заяви германският канцлер Олаф Шолц след срещата си с българския премиер Кирил Петков в София. „Нашата задача е да не разочароваме надеждите. Да принадлежим към Европа мобилизира доста демократични сили“, посочи още Шолц.

Според канцлера РС Македония трябва да има сигурна европейска перспектива и да изпълни всички условия. „РСМ и България вече са узрели да тръгнат по този път. Има голямо общо разбиране за това как трябва да работят нещата. Проблемът е как да стигнем до там. Важно е, че говорим и обсъждаме тези въпроси и че влагаме енергия, за да се справим с тези проблеми. Човек никога не знае какъв ще е изходът. Но тъй като всички парламенти и правителствени ръководители знаят, че носят отговорност смятам, че ще постигнем напредък. Струва си всички усилия“, подчерта Олаф Шолц.

Що се отнася до Финландия и Швеция, общата позиция е, че и двете държави трябва да станат членки на НАТО и смятам, че ще се успеем“, каза германският канцлер в отговор на въпрос на медия.

Дискусията бе открита от министър-председателя на България Кирил Петков, който сподели, че на срещата са обсъдени партньорски отношения между нашата страна и Германия, енергийната независимост и темата за РС Македония.

Германският канцлер пристигна в София, след като по-рано през деня беше на посещение в Скопие. Той ще се срещне и с президента Румен Радев.

Източник: darik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html