петък, 26 април 2024 г.

Поптодорова: Смяната на посланика на САЩ не е свързана с трусовете във властта

Снимки: интернет

Според Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България, смяната на американския посланик у нас в този момент, е нормална и рутинна мярка.
„Абсурдни и нелепи са тълкованията за връзка със смяната на посланика с вътрешните събития в страната. Иска ми се да разсеем тези целенасочени манипулации“, коментира тя пред БНТ. Тя уточни, че системата за смяна на посланик на САЩ съществува от десетилетия. Мандатът на всеки един американски посланик е тригодишен, независимо дали е кариерно или политическо назначение.
Поптодорова заяви, че в България по правило се назначават винаги политици от кариерата. „Досега не сме имали политическо назначение. Това е свързано с околностите на региона, това не е лесен пост, не е лесна и обстановката в тази част на Европа. Винаги сме се радвали на опитни и кариерни дипломати. Такъв кариерен дипомат се готви за наследник на г-жа Мустафа“, каза Поптодорова.
Според нея даже сравнително късно е започнала процедурата по смяна на Херо Мустафа. „У нас идва опитен професионален посланик, който е бил в две столици на Балканите и познава Балканите. В никакъв случай няма да има смяна на политиката на САЩ“, беше категорична Елена Поптодорова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html