петък, 19 април 2024 г.

Каримански подкрепи министрите: Тяхно право, след като нищо не им е одобрено

Снимки: интернет; БГНЕС; архив

„Напускането на нашите министри е тяхно право, след като нищо не им е одобрено. Сигналът е, че първо на коалиционно ниво трябва да бъдат решени нещата и тогава да бъдат вкарвани в отделните ведомства“.

Това каза в кулоарите на парламента Любомир Каримански от „Има такъв народ“, който е председател на бюджетната комисия в парламента, цитиран от Би Ти Ви. Той бе помолен да коментира демонстративното напускане на министрите на ИТН на заседанието на МС, където се обсъждаше актуализацията на бюджета.

„Вчера много ясно си казахме, че трябва да бъдат спазени всички уговорки и обещания, които са във връзка с МРРБ с индексацията към строителите и към всички онези, които реално изпълняват поръчките. В същото време МВнР също имаше едно искане за командировките зад граница и за възнагражденията, тъй като там са едни от най-ниските. Те са направили нов устройствен правилник. Чакаме т.нар. ефективно управление в правителството да оценява всички тези документи. Не знам дали има капацитетът да ги оцени“, коментира Каримански.

Той заяви, че не са получили натуралните показатели и изчисления, които трябва да ги убедят в начина, по който е конструирана цялата логика на бюджета. Каримански заяви, че „Има такъв народ“ са търпеливи и ще бъдат такива толкова, че да могат да защитят всичко онова, което е записано в коалиционното споразумение.

Темата коментира и Андрей Гюров. „Очевидно има някакво напрежение, след като има напуснали министри. Към момента нямам допълнителна информация, различна от тази, която имате вие“, обяви председателят на Парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров. „Поддържаме контакт с останалите коалиционни партньори и очакваме информация от Министерски съвет, и по-късно днес изпълнителният съвет на „Продължаваме Промяната“ ще излезе с декларация и пресконференция, на която ще можем да отговорим на всички въпроси“, каза той. На въпрос ИТН надежден партньор ли са, депутатът каза: „Това е въпрос, който ще си проличи сега, по време на актуализацията“.

„От наша страна, както знаете, правим всички стъпки и взимаме мерки, така че да тече комуникацията и да можем да вървим напред, защото, знаете, от 1 юли искаме да има увеличение на пенсиите, което изисква един много строг график на протичане на приемането на актуализацията през комисиите и през зала“, посочи Гюров.

Припомняме, че по-рано днес четирима министри от квотата на „Има такъв народ“ в правителството напуснаха заседанието на кабинета. На заседанието бяха приети антикризисните мерки, които ще влязат в актуализацията на бюджета.

Източник: frognews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html