петък, 19 април 2024 г.

5000 пенсионери работят в МВР

Сн: интернет
Според данни, предоставени от дирекция „Човешки ресурси“ на МВР, работещите пенсионери в системата по Закона за МВР, Закона за държавния служител и Кодекса на труда са около 5000 души, каза в интервю за БТА Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).
Във връзка с изказването на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че от декември 2021 г. е започнало освобождаване на служители, които са прехвърли годините за пенсия, Попов увери, че могат да бъдат прекратявани служебни правоотношения със служители по Закона за държавния служител и Кодекса по труда, но не и с такива, назначени по Закона за МВР, който не дава възможност упражнилият право на пенсия да бъде освободен на това основание. Синдикалистът добави, че това може да се случи единствено след промяна в закона.
Данните за работещите пенсионери в МВР са били предоставени по време на заседание на Съвета за социално партньорство, провел се в петък и който се ръководи от заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Според Попов числата разбиват доста митове, като този, че работещите пенсионери пречат на кариерното развитие на колегите си полицаи. Причината е, че, според данните, близо 3500 са пенсионерите, работещи по трудово правоотношение, са служители от най-ниските нива, на младша изпълнителска длъжност.
Във връзка с протестите на полицаите за по-високо възнаграждение и реформа в МВР, Валентин Попов каза, че за да няма национален протест на 12 юни, трябва да бъде обещано увеличение на заплатите от 25%, както и да се представи план и начин за провеждане на истинска реформа в министерството. Той посочи, че ако тогава ситуацията е, каквато е към днешна дата, протестът остава и ще се проведе.
„Това МВР, в този вид, не отговаря на очакванията нито на отделния гражданин, нито на обществото, това е факт. Ние искаме да направим едно МВР, което да отговаря на тези очаквания“, коментира Попов.
Той припомни, че в коалиционното споразумение на управляващата коалиция е било заложено в срок от шест месеца да се направи функционален анализ на МВР, а този срок изтича на 13 юни. Според Попов трябва да се види моментното състояние на МВР с този анализ, също така да се установи какво очакват гражданите от министерството и след това ръководството, заедно със синдикати, гражданско общество, неправителствения сектор и академичната общност да изработят визия за това как трябва да изглежда МВР.
На въпрос какво още е било обсъждано на Съвета за социално партньорство, Валентин Попов разказа, че освен темата за работещите пенсионери и увеличението на заплатите с актуализацията на бюджета, е била обсъдена административната реформа и командировъчните на служителите.
От Министерството са съобщили на синдикатите, че администрацията в МВР, общата и специализираната, е под допустимите 35%, даже е почти двойно по-малко, обясни Валентин Попов. По думите му ръководството на МВР е информирало Съвета за социална реформа, че не вижда основания за допълнително съкращение на администрацията във ведомството.
Попов каза още, че е било обсъдено и предложение на СФСМВР Съветът за социално партньорство към министерството да излезе с решение, с което да препоръча на министъра на вътрешните работи да инициира в Министерски съвет изменение на наредбата за командировките в страната, в частта ѝ за дневни пари.
„За последен път размерът на дневните е актуализиран през 2008 г. и той е 20 лева, тогава минималната работна заплата беше 220 лева“, каза Валентин Попов. От СФСМВР са предложили размерът да е не по-малко от 6% от минималната работна заплата и автоматично да се променя заедно с нея. Ръководството на МВР ще обсъди предложението, но е поискало допълнителни мотиви от синдикатите, които те ще представят.
Източник: dunavmost.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html