четвъртък, 25 април 2024 г.

Кирил Домусчиев: Готвим национален протест в края на юни

Снимки: Dsport; „Форбс“

– Г-н Домусчиев, каква е оценката на работодателите за предложените от правителството антикризисни мерки? Кои от тях няма да дадат очаквания ефект?
– Оценката ни е, че предложеният пакет от мерки няма да доведе до нужния антиинфлационен ефект, който правителството очаква. В него няма нито едно предложение в подкрепа на бизнеса в момент, когато той е най-силно засегнат от кризата, предизвикана от войната в Украйна. А когато бизнесът страда, това се отразява на всички, защото пада конкурентоспособността на българската индустрия, свиват се инвестициите, което води и до по-малко работни места и по-ниски доходи.
– Започна дискусия около предложението да се предоставят 10% от разкритата сума на този, които докладва за данъчни измами. Това доносничество ли е, или практика, която съществува и в други държави? Ще помогне ли за изсветляване на бизнеса, или ще се стигне до разправа с неудобни партньори и работодатели?
– Не бих се ангажирал с оценка дали тази мярка ще се окаже работеща. Ако има нещо подобно, при това работещо, в друга европейска държава, може и да не изглежда екзотично. Опасявам се, че ако се въведе в България, ще има злоупотреби и ще се използва за разправа с неудобни конкуренти.
– Има ли бизнесът предложения, които да се включат в пакети от антикризисни мерки?
– И да имаме предложения, няма как да ги направим, защото не сме канени на разговори с правителството. Мнението на индустрията сега рядко се търси, което е парадокс за Европа. В другите държави няма такава политика на неглижиране на бизнеса, да се говори само за стартъпи и да не се поглежда какво е състоянието на работещата индустрия.
– Какво е състоянието на българския бизнес? НСИ отчете ръст на икономиката с 4,5% за първото тримесечие, вицепремиерът Асен Василев очаква военна икономика в следващите 4-5 г., но без да обеднеем. Каква е вашата прогноза?
– Данните на НСИ изглеждат добре на хартия, но от голяма част от нашите членове идва информация, че изпитват все по-големи затруднения. При строителите например проблем е това, че държавата не извършва редовни разплащания, липсват нови поръчки, заради което има вероятност да изгубят добрите специалисти, които са създадени в България. Транспортният бизнес също има проблем с високите цени на горивата, индустрията страда от скъпите суровини, електроенергия и природен газ.
– Вие всъщност изгладихте ли недоразуменията с вицепремиера Василев, след като имахте спорове в началото на годината покрай минималните осигурителни прагове? Работодателите дори се обидиха, че Василев ги е определил като “некадърни”.
– Ние в момента много трудно имаме диалог с правителството. Единствено от вицепремиера Корнелия Нинова срещаме разбиране, има инициативи от нейна страна за срещи и разговори, за търсене на решения на проблемите. Наши членове коментират, че за първи път имаме министър-председател, който за 6 месеца не е посетил нито едно предприятие.
– Цената на електроенергията поносима ли е, как трябва да продължат компенсациите?
– Ако върху котировките на суровините не може да се повлияе, то държавата може да даде подкрепа заради високите цени на тока и газа. Но това не се случва. България е единствената държава в Европа, където 80% от сделките на борсата стават на сегмента “Ден напред”, а в останалите страни процентът е 20-30.
Европейските предприятия имат дългосрочни договори и могат да планират разходи, инвестиции, продажби. Ползват и преференциални цени на електроенергията. У нас пирамидата е обърната – индустрията плаща 4-5 пъти по-скъпо, отколкото домакинствата. Така хора с възможности си топлят баейните си на 5 пъти по-ниска цена от тази, на която бизнесът купува, за да произвежда. И този парадокс съществува само в България.
– Но нали бизнесът в България получава компенсации за скъпия ток от 80% от цената?
– Да, определена е компенсация от 80%, но с таван. Тя започва от 186 лв. за мегаватчас, а сега се вдига на 200 лева. Само че индустрията във Франция например купува електроенергията на цена между 70 и 83 лв. за мегаватчас. А българските предприятия започват от 186 лв. нагоре, докато битът и тези, които си топлят басейните, плащат по 119 лв.
– Дълго време настоявахте за реформи в енергетиката, за да се спрат злоупотребите. Виждате ли вече такива реформи?
– Не, реформи липсват. Вече трети месец чакаме обещаната регламентация на дългосрочните договори за купуване на електроенергия, но няма никакво движение в парламента по този въпрос. Виждаме аварии в ПАВЕЦ “Чаира”, увеличават се цените на въглищата, без да има пазарна логика. Няма оптимизиране на разходи, няма политика, която да спре злоупотребите. А заради високите цени енергетиката получава много големи приходи, които реално не е заработила. И без да има значително увеличение на разходите, реализира свръхпечалби, което създава впечатление за добро състояние, което води до отлагане още повече на реформите.
– Бизнесът се готвеше за национален протест на 18 май, но след това се отказа. Кой и как успя да ви убеди? Какво би могло да провокира недоволството отново?
– За първи път имаме такава липса на разбиране от правителството. Това ни кара да мислим за протести, вместо да се фокусираме върху развитието на индустрията, създаването на нови работни места и увеличаването на доходите. Ще изчакаме до края на юни, за да видим дали правителството ще изпълни обещанията си относно компенсациите и подпомагането на бизнеса. Ако това не се случи, допълнително ще решим за дата за национален протест – дали да е 24 или 29 юни.
– През юли се очаква първа копка на завода за електромобили край Ловеч, в който и вие имате участие. Ще се реализира ли в срок тази инвестиция?
– Не виждам причина да не се спазят сроковете, важно е до края на 2023 г. заводът да заработи, от 2024 г. да се използва пълният му капацитет. Проектът за завода е на световно ниво, направен е от германски и български архитекти, ще се използват най-новите технологии в този тип производство. Смятам, че България ще има един от най-модерните заводи за електромобили в Европа.
– Списание “Форбс” ви включи в класацията за милиардерите, станахте член на Консултативния съвет към президента на Търговската камара на САЩ във Вашингтон, сп. “Тайм” представи бизнеса ви. Това пиар ли е или български бизнесмен е станал фактор на световния пазар?
– Не мисля, че на толкова авторитетни издания може да се повлияе, за да правят пиар на даден бизнес. Нормално е те да търсят успешни проекти в цял свят, които да представят, за да могат всички да получат информация и да се възползват от нея. За мен е престижно такива издания да забелязват и българските компании, защото това е реклама за България като държава, в която има иновативен бизнес на световно ниво.
– Къде гледахте финала на Шампионската лига – в Париж или по телевизора в София? През последния уикенд се появиха публикации, че сте пътували с частен самолет за финала на 28 май?
– Гледах финала на Шампионската лига в Родопите с малкия ми син, бяхме там на гости на приятели, не съм летял до Париж. Корпоративният самолет, който ползваме, е на ремонт в Германия. Цялата случка заприлича на стария виц, че не са компютри, а са компоти. Но явно на някого му се иска да са компютри.
– Като стана въпрос за футбол, “Лудогорец” ще е шампион на България за 11-а година. Но треньори на конкурентни отбори изказаха съмнения, че съдиите ви помагат на мачовете. Кой и какво помага на отбора?
– Оправданието със съдийството за неуспехите на един отбор май е традиционна наша черта и българските треньори редовно го използват. После се извиняват и обясняват, че не били разбрани правилно. А би трябвало да се фокусират върху играта на отбора и как тя да се подобри, вместо да търсят оправдания в съдиите. Още повече че по моя инициатива в българския футбол бе въведен VAR, при която с помощта на камери се анализират спорни положения по време на мач. Така грешките са сведени до минимум, с което и възможността съдиите да “помагат” на един или друг отбор.
На “Лудогорец” помагаме аз и брат ми Георги, а не съдиите. Инвестираме немалко средства за развитието на клуба, мениджмънтът му е професионален и това му позволява да се самоиздържа. Изградили сме много добра база, школата ни е най-успешната в момента заради условията за тренировки и на децата, възможностите за обучение.
Източник: 24chasa.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html