четвъртък, 25 април 2024 г.

Дадоха на прокурор министър „Еконт“, превозвачите отново на протест

Снимки: Булфото

Протест на превозвачите се проведе пред Министерство на транспорта. Протестиращите скандираха „оставка”. Демонстрациите ще се провежда всеки ден от 10 до 17 часа. По думите им всеки, който иска да поздрави министър Събев е добре дошъл при тях. А днес стана ясно, че Събев е даден и на прокурор.

Превозвачите заобиколиха и министерския джип, който е паркиран пред централния вход на ведомството. Мерцедесът е лична собственост на Събев, който е собственик на най-голямата куриерска фирма „Еконт“. Той обаче има лампа като служебните автомобили, като е зачислен временно към НСО. Представителите на бранша носеха плакати с надписи: „Ние сме руски шпиони, защото искаме да работим нормално, така ли министър Събев?”, „Дядо Еконтий, днес градска железница в Пловдив утре и в другите градове”, „Господа прокурори, министърът смърди”, „Позор си , Събев. Годината е 2022, а не 1944”.

Протестиращите пуснаха под прозорците на министъра и песента „Ех, Канада“, вероятно с алюзия към премиера Кирил Петков, който имаше канадски паспорт и който покани Събев, наричан от мнозина – министър „Еконт“, в кабинета си.

От фейсбук-страницата на „Юнион Ивкони“ пък става ясно, че е подаден сигнал до прокуратурата срещу транспортния министър.

Георги Атанасов, управител на „Юнион Ивкони“ и „Груп плюс“ пише:

„Ние превозваме 10 000 пътника дневно, защитаваме интересите им и правото на частен бизнес в БългарияДокато обединеният транспортен бранш участва в безрезултатни работни групи, цените продължават стремглаво да вървят нагоре и Николай Събев издава противозаконни нареждания за отнемане на лицензи на транспортни фирми, както свидетелства служител на ИА „Автомобилна администрация“. Министърът разпорежда да се търсят, а ако няма – да се измислят толкова нарушения, колкото е необходимо, за да се оправдае предстоящото отнемане на лицензи.

Държавният служител сам се свърза с управителя на „Юнион Ивкони“ и „Груп плюс“, за да разкаже за отмъщението, което е подготвено от министъра на транспорта. Той е готов да съдейства на Следствието с информацията, която има. От „Юнион Ивкони“ и „Груп плюс“ са категорични, че пошлият сценарий на Събев няма да успее, поради липса на каквито и да било правни аргументи. Защо се случва това – защото си позволяваме да изразим позиция, защото вярваме в демокрацията и защото искаме спазване на закона.

Изводи:

1. Когато един министър на държава в ЕС има частен бизнес в сектора, който ръководи, това не е проблем.

2. Когато един министър целенасочено унищожава Български пощи в името на развитието на частния си бизнес, това не е проблем.

3. Когато един министър започне да разчиства конкуренцията и използва държавния апарат за репресии върху частни фирми, това не е проблем. Това е стандарт за Николай Събев, който иска да управлява повереното му министерство като частна фирма. Но ние сме гласът на 10 000 пътника, които превозваме ежедневно, ние сме гласът на компания, която съществува вече 30 години и се развива успешно и извън пределите на България. Ние сме гласът на нашите международни партньори, които знаят името на държавата ни, защото успешно и коректно си сътрудничим. Гласът на българският бизнес е гласът на свободния човек, който не желае да се върне чрез машината на времето на Николай Събев в 1944 г.

Днес ние искаме да се защитим, както бихме защитили правата на всеки гражданин в демократична България. И какво чуваме и виждаме – затръшването на железните врати в Народното събрание, оглушителния глас на отмъстителния човек, наричащ се министър, и обвиненията, че сме политически обвързани, че сме по-черни от дявола, нарушители, нередовни и незаконни. В своите действия се уповаваме единствено на Закона, където няма място за емоции.

Към настоящото писмо прилагаме сигнал до Върховна касационна прокуратура, където са посочени нарушенията на редица нормативни документи, извършени от Николай Събев и ръководената от него администрация. Вярваме, че това има значение за развитието на една европейска държава, каквато е България“.

Източник: zashtoto.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html