четвъртък, 25 април 2024 г.

За историята: „Реал“ е шампион на Европа за 14-и път

Снимки: Туитър; Телеграф

„Реал“ (Мадрид) стана шампион на Европа за рекорден 14-и път след победа с 1:0 над „Ливърпул“ на финала в Париж. Гол на Винисиус Жуниор през втората част реши напечения финален мач, в който победител отново излезе Кралския клуб, както и при срещата между тези два тима през 2018-а.

„Ливърпул“ доминираше почти през цялото време, но така и не преодоля титаничния Тибо Куртоа на вратата на „Реал“.

Началото на финала беше отложено с половин час заради хаоса, който организаторите допуснаха със забавеното влизане на феновете на „Ливърпул“ на стадиона. УЕФА обвини за случилото се привържениците на „червените“, които според централата са тръгнали доста по-късно от планираното от своята фен зона към стадиона. Самите фенове пък хвърлиха вината върху УЕФА и организаторите, като посочиха, че повечето входове са били затворени, а пред малкото отворени струпванията са били неизбежни.

В крайна сметка „Реал“ извървя епичен път до спечелването на 14-ата купа на Европа и преди да стигне до мача с тима на Юрген Клоп направи невероятни обрати, за да отстрани ПСЖ, „Челси“ и „Манчестър Сити“. С триумфа на своя тим, Карло Анчелоти се изкачи еднолично на върха сред треньорите с най-много трофеи от Шампионската лига. До този момент той имаше на сметката си три трофея, но след успеха над „мърсисайдци“ той вече е ставал европейски клубен шампион като треньор цели 4 пъти. Само преди няколко седмици той стана и първият треньор в историята на футбола, печелил петте най-силни първенства в света. „Не мога да повярвам, не мога да повярвам. Играхме много добре, беше труден мач. В края заслужавахме да спечелим тази надпревара. Не мога да кажа нищо повече“, каза развълнуваният италианец след края на срещата.

Карлето не пропусна да открои качествата на футболистите си: „Аз съм човек на рекордите. Имах късмета да дойда тук миналата година и да направя невероятен сезон. Намерих футболисти със страхотна психика и това е важно за нашата работа. Минахме през много трудни мачове. Привържениците много ни помогнаха в последните мачове и се радвам, че те са щастливи“, допълни той.

„Ливърпул“ пък доскоро мечтаеше за куадрупъл, но завършва сезона с два трофея – Купата на лигата и ФА Къп.

Източник: webcafe.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html