петък, 26 април 2024 г.

Радостин Василев: Първият министър в затвора ще е бивш спортен министър

Снимки: БГНЕС
Първият министър в затвора ще бъде бивш спортен министър. Това обяви настоящият министър на спорта Радостин Василев в предаването ЕвроДикоФ“ по Евроком.
„Това ще е първият човек, който ще влезе в затвора. Независимо от това, че сега няма прокуратура. Неспасяемо е неговото положение. По линия на злоупотреби. Неспасяемо е. Ако в „Автомагистрали“ има как да се измъкне – при мен няма как да се измъкне“, каза Василев, визирайки своя предшественик Красен Кралев, настоящ депутат на ГЕРБ.
Василев направи прогноза, че този спортен министър съвсем скоро ще бъде арестуван и посочи причините: „За редица действия. От безстопанственост до неизгодни сделки. Неизгодни договори за държавата. Побиват го тръпки от мисълта. Може до Горанов да не стигнат. Бойко Борисов го арестуваха за 24 часа, но тук аз съм се заел, за да установя, какво е направено и по мои предварителни оценки, дал съм естествено всичко на органите, няма спасение. Ако има държава и минимална справедливост, този човек не може да бъде не в Народното събрание, той не може да се разхожда свободно по улиците“, коментира Василев.
Министърът заяви още, че „при него всички партийни калинки на ГЕРБ си заминават.
„Има агресивни методи на атаки, натиск към мен от страна на определени хора. Даже сутринта са ми разлепили плакати из София, на които пише: „Убиецът на спорта“. Едни медии, удобни на предишното управление, са го публикували.
Мачът е неравен за тях, защото ще го загубят. Няма шанс да продължи това, което е било. Тези хора, които финансират тези неща, не могат да се справят с мен. Не могат да се договорят с мен. И това ги кара да правят такива жалки опити. Нищо не може да ме уплаши и да ме отклони от това, което съм решил да направя. Пълна симбиоза е имало между елегантния господин и този, който не може да стане елегантен. Работено е в симбиоза дълги години, но вече я няма. Не съществува, но тя е оставила доста сериозни корени“, каза още Василев.
„Арена Армеец“ е чудовищна глупост. Отоплението на малката зала не може да бъде автономно. Ако искаш да си пуснеш топлото там топлиш цялата “Арена Армеец”, защото никой не е помислил, че трябва да имат автономно отопление, охлаждане и вентилация. Това прави тока на “Арена Армеец” на година да е огромен. Сигурно милион на година. Тази зала няма достатъчен паркинг. Блокира се цялото „Цариградско шосе“, „4-ти километър“ и става ад там, защото е спестено от паркинг. Сега правим проект за реконструкция на комплекс „Червено знаме“, който да има допълнителен буферен паркинг, за да поеме недостига на “Арена Армеец”. Правиш зала за 100 милиона. Тя няма хотелска част. Идва спортистът. Той трябва да си търси в София къде да спи. Навсякъде по света базата е свързана с хотелска част, за да е лесно за спортистите. Затова възстановяваме и хотела в комплекс „Червено знаме“, който ние ще изградим, ще бъде направен да обслужва и тази зала. Нещата трябва да се правят с мисъл“, разсъждава още министърът на спорта.
Василев обърна внимание и на залата в Бургас, която се оскъпи неколкократно и все още не може да бъде пусната в експлоатация.
„Сега интересната тема е „Арена Бургас“. И тя е към 65 млн. лв. Преди три седмици смених ръководството на “Академика”. Новото ръководство, което е съставено от двама юристи и един финансист, е в пълен потрес, защото става старото ръководство и напуска кабинетите си. Липсват документи, неясноти. Сега подаваме сигнал за тази зала, защото според нас по първи оценки там има някакви незаконосъобразни неща“, твърди Василев.

Министърът на спорта заяви още, че ако има правно основание, би отнел лиценза на футболния съюз (БФС) въпреки всички тежки последици за футбола. Той заяви, че не заема страна в споровете за президентския пост, но и не приема настоящото ръководство в лицето на Борислав Михайлов и колегите му.
Василев вече веднъж официално предупреди БФС, че ще отнеме лиценза на организацията, ако до 25 май не бъде приет бюджет. За целта се наложи футболният съюз да свика конгрес на 20 май, за да може да се приеме бюджет.
„С Боби Михайлов нямам касателство. За мое щастие. Деветдесет и девет процента от обществото е наясно какво се случва във футболния съюз. Всички знаят. Аз нямам право като министър да заемам позиция – нито съм за Бербатов (водачът на опозицията Димитър Бербатов), нито съм срещу някого. Но не мога да приема, че това е президентът на футболния ни съюз и това е неговото ръководство. Не мога да го приема като адвокат, като гражданин и като министър“, каза Василев пред Сашо Диков.

„Тези хора сами не осъзнават, че са нежелани в обществото, защото имат пряк финансов интерес да управляват тази институция. Тя има сериозно финансиране от УЕФА, от ФИФА и от спонсори. И на практика си е самодостатъчна. Този човек не разбира, че за да тръгне футболът, трябва да направи един честен конгрес. На един истински конгрес няма шанс това да се случи (Михайлов да спечели)“.
„Държавата в мое лице като министър на спорта, има ли основанието в закона, ще им отнеме лиценза. С всички последствия от това – европейско, квалификации, отбори, футболисти. Ще им отнема лиценза, но трябва да имам правното основание“, заяви Василев.

Министърът посочи, че е уведомил УЕФА и ФИФА за ставащото в българския футбол. „Обществото е узряло и няма как да продължи тази система да продължи да функционира по този начин“.

Източник: zashtoto.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html