четвъртък, 28 март 2024 г.

Ицо Хазарта за бг-изпълнители: Некадърници

Снимки: БГНЕС
Популяризирането на българската музика в обществените медии беше обсъдено на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите. Партията „Възраждане“ предлага законът да задължава БНР и БНТ 50% от музиката в ефира им да е българска. След разгорещени спорове, повечето от участниците в заседанието на парламентарната комисия подкрепиха законова регламентация за повече българска музика. Предстои да бъдат конкретизирани законовите текстове.
„Спасителните квоти са за некадърници. Всякакви ограничения и квоти са нещо неправилно. Да гласуваме да има стимул за българския фолклор, защото той е истински и автентичен“, заяви по време на дебатите народният представител от „Продължаваме промяната“ Христо Петров, известен като Ицо Хазарта. Според него, ако има истинска и стойността българска музика в огромната ѝ част тя е правена преди десетилетия.
Думите на депутата от ПП възмутиха част от присъстващите изпълнители и те си тръгнаха. На заседанието на комисията присъстваха представители на музикалните среди – Йорданка Христова, Катя и Здравко от дует „Ритон“, Милена Славова, Ценко Минкин, Иван Тенев и др.
Генералният директор на БНР Милен Митев отбеляза, че БНР и сега се опитва максимално да подкрепя българските артисти. „По принцип смятам, че трябва да сме предпазливи с едно законодателно изменение, което с административни мерки регулира нещо, което е в сферата на изкуството. С тази уговорка отново заявявам, че Националното радио е склонно да подкрепи всяка една инициатива, която ще бъде в полза на българските артисти. Може би големият въпрос, който трябва да решим, е дали защитаваме всички български артисти на всяка цена“, каза Митев, цитиран от БНР.
Източник: zashtoto.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html