сряда, 24 април 2024 г.

Щом България може да се изправи срещу Путин, всеки може

Снимки: интернет

„Щом най-зависимата от Русия държава, която е и с най-нисък БВП в ЕС на глава от населението, може да се изправи срещу Путин – значи всеки може“, казва премиерът Кирил Петков пред „Ню Йорк Таймс“.

Американското издание публикува на 11 май обширен материал за отношенията между София и Москва в контекста на войната в Украйна.

„Русия традиционно е имала огромно влияние тук, но се оказахме голяма изненада за тях. Те не разбират какво се случи“, каза Петков.

„Намираме се под жестока атака в момента“, обяснява премиерът и описва това като „опит да се извади от релси нашето правителство“ чрез подстрекаване на размирици.

„Русия се опитва да ни превърне в пример за останалите“, казва българският премиер за енергийното изнудване, което цели „да изстреля нагоре цените на енергията и да свали правителството“.

Асен Василев, финансов министър и вицепремиер, твърди, че България е напреднала доста в осигуряването на алтернативни източници на газ от Азербайджан и чрез доставки по море на втечнен газ до съседна Гърция за пренос до северната част на страната.

„За нас „Газпром“ очевидно е в миналото“, казва Василев пред „Ню Йорк Таймс“, цитира от в. „Сега“. Според него Москва си е направила грешно сметката, защото на практика принуди обичайно враждуващи балкански страни да се обединят бързо и да противодействат на риска от спиране на доставките. „Това ми дава голяма надежда, че енергийното оръжие не само ще се окаже „хартиен тигър“, но и ще се върне като бумеранг срещу Русия“, казва вицепремиерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html