19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Над 10 000 деца останаха без градина в София

Снимки: интернет

Над 10 000 деца за поредна година остават без ясла и детска градина в столицата. В сряда от Столична община обявиха, че 10 802 деца са приети на първо класиране за детските градини и ясли.

В същото време обаче са кандидатствали 23 622, от които 2 559 посещават и към момента детска градина, но желаят да бъдат преместени в друго детско заведение. От 13 май започва записването на приетите деца. Срокът е до 17 ч. на 27 май 2022 г. добавят от общината.

Официално от общината признават, че се очаква недостиг от 7 400, от които около 1500 за деца в първа и втора градински групи. Столичната администрация очаква броят да се намали дотолкова чрез още две предстоящи класирания. Всички некласирани деца на 5 и 6 години ще бъдат обхванати предвид задължителния характер на предучилищното образование, добавят още оттам. Следващите класирания ще са на 28 май и на 4 юни 2022.

От общината добавят, че в момента се изграждат 20 нови сгради на детски градини и ясли в различни райони на столицата. До края на година се очаква да приключи строителството на 14 от тях, като ще бъдат разкрити допълнително още над 1100 места за деца в градински групи.

В началото на април в Столичния общински съвет се разрази лют спор за новите детски градини, които ще се изграждат през настоящата година. Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че за това се заделят над 56 млн. лв., които ще са за 22 нови сгради на детски градини и ясли и за 3 училища. Общинските съветници от опозицията обаче обориха тези данни.

Диана Тонова от БСП посочи, че от 24 заложени за строеж детски градини и ясли през миналата година 19 са прехвърлени за тази година. „От тях 14 са със сериозно неизпълнение. За 5 обекта изпълнението е между 50 и 78%, като за 3 обекта не са усвоени никакви средства“, каза тя.

Тонова уточни, че тези 3 детски градини са в район „Студентски“, „Манастирски ливади – Изток“ и градината в Бухово. Тя уточни, че в капиталовата програма за 2021 г. в частта ѝ за детски градини са били предвидени 33 млн. лв., като от тях са били прехвърлени за настоящата година 12.181 млн. лв.

И миналата година над 10 000 деца в столицата останаха без детска градина. Заради недостига на места се стигна до протести на родители, които поискаха оставката на Йорданка Фандъкова. Периодично кметът на София Йорданка Фандъкова се оправда за забавянето на ремонта и строеж на детски градини предимно с районните кметове и то от опозицията.

При същия скандал преди година Фандъкова дори се закани да изземе контролът над изграждащите се детски градини от районните кметове и да го повери на зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов. По-късно обаче стана ясно, че това е било само обещание, което не е реализирано в реални действия.

Източник:  mediapool.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html