петък, 19 април 2024 г.

Два танкера втечнен газ на месец напълно заменят руския

Снимки: интернет
Около два танкера втечнен природен газ са необходими на България, ако не получаваме друг, за да заместим спрените доставки от „Газпром. Това обяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев пред Нова телевизия в коментар на обявената от премиера Кирил Петков доставка на американски втечнен газ.
Истинската диверсификация я имаме обаче благодарение на договора за 1 млрд. куб. м на година от Азербайджан, допълни той. „Нека видим каква ще е крайната цена на американския газ, защото когато говорим за кораби има много неизвестни“, каза още депутатът от БСП.
„Когато има дългосрочен договор на „Булгаргаз“ с американски доставчици естествено, че ще имаме по-ниска цена“, категоричен бе Стойнев.  Той отбеляза, че няма решение на правителството за скъсване на всякакви разговори с „Газпром“ за следващ договор, въпреки че руската компания едностранно прекрати доставките. Според него с втечнения и азерския газ доставките на руски ще дадат истинска диверсификация на България.
„Проблемът е, че ЕС се бави да договаря общи доставки. Политиката на правителството е правилна, но не трябваше така рязко да се реже руския газ, добави депутатът от БСП. След което обаче обяви, че единствената предвидимост то доставките давал дългосрочен договор за руски газ. БСП ще продължи да настоява за таван на цените и намалени ставки на ДДС“, каза още Стойнев. „Коалиционния съвет е одобрил редица мерки като намаляване на акцизи, намаляване на ДДС за парното и природния газ“, обяви още той.
„Важно е и въвеждането на необлагаем минимум, защото ще подпомогне работещите хора“, твърди Стойнев.
„Държавата има около 2 млрд. лв. за подобни мерки, но засега необлагаемият минимум не се приемал по идеологически причини, защото било стъпка към отмяна на плоския данък“, разясни депутатът от БСП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html