петък, 26 април 2024 г.

Обсъжда се 50 литра месечно бензин и дизел да е на по-ниска цена

Пламен Данаилов
Снимка: БГНЕС
Обсъжда се 50 литра гориво месечно да е на по-ниска цена. Предвижда се отстъпка от 25 стотинки на литър за бензин и дизел. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред Нова тв.
„Това ще важи за физически лица, т.е. такива, които няма да вземат фактура. Отстъпката ще се получава директно в момента на зареждане. 50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период. Към момента не се обсъждат други ограничения”, добави Данаилов.
По думите му схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.
Той се надява, че детайлите по тази мярка ще бъдат изчистени до края на месеца и тя ще може да влезе в сила от юни.
Данаилов бе категоричен, че мерките няма да застрашат държавния бюджет, става дума за около 1,5 млрд. лв., като най-голяма част ще са за допълнителната помощ за пенсионери и за деца. Става дума за добавка от 60 лв. за пенсионерите и 50 лв. за дете, тоест 600 лв. за едно дете годишно и 1200 лв. годишно – за две. Подкрепата за отглеждане на дете ще се получава чрез данъчната декларация и е за работещи родители.
Данаилов коментира и постигната договорка от премиера Кирил Петков с вицепрезидента на САЩ Камала Харис за доставки на втечнен газ от юни на цени, по-ниски от текущите на „Газпром“.
„Още от февруари месец се работи по тази тема. Става дума за регулярни доставки“, обясни Данаилов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html