четвъртък, 18 април 2024 г.

Мистериозната смърт на седем руски олигарси

Полицай пази входа на дома на бившия вицепрезидент на „Газпром“ Владислав Аваев, сн. интернет
19 април, Лорет де Мар: испанската полиция получава обаждане от Фьодор – сина на руския олигарх Сергей Протосеня. Семейството притежава вила в района.
Фьодор разказва, че в продължение на часове се опитвал да се свърже от Франция с майка си, но тя така и не е вдигнала телефона. Когато полицията отива във вилата, намира три трупа – на родителите му и на сестра му. Предположенията са, че милионерът Протосеня е убил с нож двете жени, след което се обесил в градината на вилата. Тутакси се появяват обаче и съмнения дали наистина се е случило така.
Ден преди това, на 3000 километра разстояние – в Москва, полицията открива сходна зловеща сцена: мултимилионерът Владислав Аваев, съпругата му и 13-годишната им дъщеря лежат мъртви в луксозното си жилище. Според руската държавна агенция ТАСС Аваев държал пистолет в ръката си. И в този случай първите предположения са, че Аваев е убил семейството си и се е самоубил.
Умрелите са богати и свързани с енергийния бранш
Както Протосеня, така и Аваев са мултимилионери от най-висшите кръгове на руската нефтена и газова индустрия. Протосеня е бивш заместник-председател на компанията за природен газ „Новатек“, а Аваев – вицепрезидент на „Газпромбанк“. Те не са единствените мистериозно починали – вече е факт цяла серия умрели руски олигарси през тази година, предимно от енергийния бранш.
Още в края на януари, т.е. преди началото на войната в Украйна, беше съобщено, че се е самоубил 60-годишният Леонид Шулман, водещ мениджър в „Газпром“. На 25 февруари пък е намерен обесен в дома си в Санкт Петербург бившият мениджър в същия концерн Александър Туляков. Три дни по-късно също обесен в гаража си в Съри, Великобритания е открит нефтеният и газов магнат Михаил Ватфорд.
На 24 март в резиденцията си в Нижни Новгород е намерен мъртъв милиардерът Василий Мелников, ръководител на медицинската компания „Медстом“. Открити са телата на съпругата му и двамата им малки сина.
Последният известен случай е на 37-годишния Андрей Круковски, директор на ски курорта „Красная поляна“ край Сочи. Руският вестник „Комерсант“ съобщи, че Круковски е загинал на втори май по време на излет, като е паднал от една скала.
Някой се опитва да скрие следите от измами?
Тази черна серия от седем смъртни случая определено подхранва почвата за различни спекулации. Редица медии вече излязоха с предположенията, че самоубийствата са само привидни. Някои дори не изключват вероятността Кремъл или дори Владимир Путин да имат нещо общо със смъртните случаи – в контекста на нееднократните посегателства срещу критици на руското ръководство в последните години – от опозиционера Алексей Навални до бившия служител на КГБ, след това и ФСБ Александър Литвиненко. През 2017 година американското издание USA Today публикува списък от 38 олигарси, които са загинали или изчезнали в рамките на три години.
Странното този път обаче е, че нито един от умрелите напоследък олигарси не е отправял критики към войната в Украйна. От друга страна никой от тях не е попаднал и под ударите на международните санкции, наложени заради инвазията на Москва в Украйна. Според полския мозъчен тръст „Варшавски институт“ е възможно „някои високопоставени лица, близки до Кремъл, да потулват следите от измами в държавните предприятия“.
Но доказателства за тази теория няма. Затова испанската полиция продължава да приема, че в случая Протосеня става дума за семейна драма. Синът Фьодор обаче отказва да повярва. „Баща ми не е убиец“, изтъква той пред медиите.
Автор: Томас Лачан
Източник: dw.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html